Maloobchodní tržby se v říjnu meziročně snížily o 0,2 procenta, ukázala data ČSÚ.

Tržby maloobchodníků se v říjnu roku 2020 kvůli vládnímu uzavření propadly o 0,2 procenta, proti září pak klesly o 1,9 procenta. Nejhůř na tom byli prodejci oblečení a bot, kde se prodeje propadly o 36,5 procenta. Dobře se naopak vedlo lékárnám a potravinám.

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Pokles zaznamenaly zejména prodejny oděvů a obuvi a prodejny sportovních, kulturních a rekreačních výrobků. Naopak růst tržeb vykázaly lékárny a prodejny zdravotnických potřeb. Internetové obchody měly téměř o třetinu vyšší tržby než v loňském roce,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Říjnové výsledky podle úřadu ovlivnila opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým byla v letošním roce řada prodejen převážně nepotravinářského zboží uzavřena, nebo měla omezený provoz.

Lidé utráceli méně za oděvy a obuv, a to o 36,5 procenta. Obchodníci s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci měli tržby nižší o 18,8 procenta.

Pokles tržeb o 16,4 procenta zaznamenaly i specializované prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením.

Tržby za nepotravinářské zboží se snížily o 1,8 procenta a za pohonné hmoty o 11,6 procenta, naopak za potraviny o 3,9 procenta vzrostly.

Dařilo se naopak internetovým obchodům, kde tržby stouply o 31,5 procenta. (pel)