EU schválila vznik nového sankčního režimu, který umožní Bruselu zmrazit majetek či zakázat vstup na své území lidem zodpovědným za prohřešky proti lidským právům.

Evropská unie schválila režim sankcí, pomocí kterých bude trestat porušování lidských práv na celém světě. Nový systém umožní Bruselu zmrazit majetek či zakázat vstup na své území lidem, kteří se provinili proti lidským právům, a měl by zjednodušit nyní mnohdy zdlouhavé vymáhání postihů. 

Doposud musela Unie schvalovat složitě zvláštní sankce pro každou zemi, ve které vyhodnotí, že došlo k porušení lidských práv.

Diplomaté chtějí nový systém využít třeba pro oblast Blízkého východu nebo východní Asie.

EU se například kvůli složitosti dosavadních pravidel nedokázala domluvit na přijetí postihů za brutální vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Nově schválený systém se bude týkat například genocidy, mučení, mimosoudních poprav, svévolných uvěznění či omezení svobody shromažďování.

Režim unijních sankcí se podobá k tzv. Magnitskému zákonu podepsanému bývalým prezidentem USA Barackem Obamou, který uvaluje finanční a vízové sankce na činitele odpovědné za porušování lidských práv. Pojmenovaný je po ruském právníku kritickému ke Kremlu, který v roce 2009 zemřel ve vězení. (pel)