Lidé nakažení koronavirem by mohli dostávat na neschopence 100 % svého platu, navrhuje ministr Havlíček. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr průmyslu a vicepremiér Karel Havlíček (ANO) navrhuje lidem, kteří jsou nakažení koronavirem, hradit 100 % jejich mzdy. Krok by měl občany přesvědčit, aby se nevyhýbali testování kvůli obavám ze ztráty příjmů. Státní rozpočet by opatření vyšlo na další stovky milionů korun. 

Havlíček to uvedl pro Lidové noviny.

„Chceme zajistit, aby lidé nebyli na testování škodní. V pondělí na vládě otevřeme otázku stoprocentní mzdové kompenzace pro ty, co zůstanou doma s covidem,“ řekl Havlíček pro LN.

Opatření by podle něj státní kasu odhadem přišla na stovky milionů korun měsíčně, ale odvíjela by se od počtu nemocných. Investice by se ale prý dlouhodobě vyplatila, protože by státu mohla ušetřit peníze za zdravotní péči, protože více nakažených zůstane doma.

Peníze by na účty lidí šly z programu Antivirus, který primárně slouží pro nahrazování mzdy lidem ze zavřených nebo omezených provozů.

„Jsem pro, navrhovala jsem to už v říjnu. Je potřeba upravit zákoník práce a program Antivirus. Když bude politická vůle, záměr lze uskutečnit v řádu dnů,“ uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hodnotí návrh zatím rezervovaně. Musel by se totiž vytvořit systém dvou nemocenských, který by podle ní byl příliš komplikovaný a těžko kontrolovatelný.

Současně ale souhlasí s názorem, že občany je nutné k testování motivovat. Ministryně podporuje například hrazení testů firmám.

Aktuálně jsou nakažení na nemocenské se 60 procenty mzdy. (pel)