Ministryně Maláčová oznámila reformu důchodů: V novém systému by stát každému penzistovi vyplácel stejnou částku. (ilustrační foto)

Ministerstvo práce a sociálních věcí předloží v prosinci návrh zákona o reformě penzijního systému. Informovala o tom ministryně Jana Maláčová (ČSSD) po jednání důchodové komise. V novém systému by stát každému penzistovi vyplácel stejnou částku a to z peněz, jež vybere od poplatníků na daních. Druhá část penze by se vypočítávala na základě „zásluhovosti“, tedy podle toho, kolik dotyčný během ekonomicky aktivní části života odvedl ze svých příjmů do průběžného systému.

„V průběhu měsíce prosince tak, jak jsme přislíbili, vyšleme do meziresortního připomínkového řízení paragrafové znění důchodové reformy,“ oznámila Maláčová.

Nový systém by vycházel z takzvané technické varianty změn penzí. Tato varianta rozděluje veřejný penzijní systém na dva pilíře: nultý a první.

Z nultého pilíře by se vyplácel základní, tzv. solidární důchod, tedy stejná částka každému příjemci důchodu. Základní penzi by stát měl platit ze daňových příjmů.

Podle dřívějších vyjádření by se tato základní část důchodu měla pohybovat kolem 10.500 korun, respektive měla by dosahovat 30 procent průměrné mzdy.

Z prvního důchodového pilíře by se hradila zásluhová část důchodu. Ta by se podle plánu měla dál hradit z odvodů, jež poplatníci hradí do systému průběžně ze svých platů, respektive mezd.

Peníze na reformní změny by podle Maláčové mohlo Česko získat z fondu obnovy z EU.

Současný průběžný systém důchodového pojištění se v říjnu letošního roku propadl do deficitu 31,8 mld. Kč, což znamená, že stát na starobních a invalidních důchodech vyplatil o 31,8 mld. Kč více, než kolik poplatníci odvedli do průběžného penzijního systému.

Výdaje na správu důchodového systému mají v roce 2020 dosáhnout 6,4 mld. Kč.

Analýza OECD

Důchodová komise projednávala analýzu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o systému penzí v ČR.

Podle doporučení OECD by se měl systém v ČR zjednodušit a část penze by se mohla hradit z daní. OECD radí zkrátit povinnou dobu pojištění pro získání důchodu, ale také dál zvyšovat důchodový věk podle prodlužování života.

Odsouvání věkové hranice Maláčová odmítá. Přesto Maláčová tvrdí, že analýza OECD potvrzuje směr, kterým se připravovaný návrh reformy v Česku ubírá.

Podle předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudové by po přijetí technické varianty reformy bylo zhruba pět let na to, aby se provedly daňové změny a část penze se začala financovat z daní.

Maláčová by z evropských zdrojů chtěla na úpravu penzijního systému získat 18 miliard korun.

Podle Nerudové by se systém penzí měnil postupně.

„Reformu nejde dělat přepnutím knoflíku. Bude transformační období. Všechny kroky nejde dělat naráz, náběh bude postupný,“ upřesnila. (sfr)