Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) požaduje po Senátu, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmul zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům. Uvedla to na Twitteru. Je to podle ní chyba, která by znamenala pro veřejné rozpočty výpadek ve výši 130 miliard korun, z toho 31 miliard pro obce a 12 miliard pro kraje.

Sněmovna minulý týden schválila zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také zmíněnou změnu výše základní slevy na poplatníka.

„Zvýšení slevy na poplatníka, které bylo schváleno společně se snížením daně z příjmu, je podle mého názoru chyba. Mít obojí prostě není možné. Požádám proto Senát, aby návrh upravil a zvýšení slevy vypustil,“ napsala Schillerová. 

Očekává, že obě opatření společně by znamenala pro veřejné rozpočty výpadek ve výši 130 miliard korun, z toho 31 miliard pro obce a 12 miliard pro kraje.

„Pokud by se to nestalo, znamenalo by to pro veřejné rozpočty minus 130 mld., pro obce minus 31 mld. a pro kraje minus 12 mld. Kč. Budu proto apelovat na senátory, aby balíček v této podobě vrátili sněmovně,“ dodala. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) poté napsal kvůli růstu slevy na poplatníka dopis předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS).

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vyjádření Schillerové označil za „zoufalý hlas ministryně, která je ministryní omylem“. Je přesvědčen, že za dnešní situace dává zvýšení slevy mnohem větší národohospodářskou logiku než Babišových 15 procent.

„Své cti dbalý ministr by nikdy nedovolil sněmovně tu hrůzu schválit. A kdyby ji přesto schválila, tak by rezignoval,“ reagoval bývalý ministr financí.

Poslanci schválili návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka na zvýšení slevy na dani na poplatníka z 24 840 korun zvýší na výši průměrné hrubé mzdy za předminulý rok.

Jak informovaly Novinky.cz, podle Pirátů měl být pouze alternativou Babišova návrhu na zrušení superhrubé mzdy a sazbu daně z příjmu ve výši 15 procent, který byl schválen především díky ANO, ODS a SPD, zatímco vládní ČSSD byla proti. (pel)