Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 20. listopadu 2020.

Zprávy dne: Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 20. listopadu 2020. 


Vláda zmírnila opatření proti šíření koronaviru.

V Česku začne od pondělí rozvolňování opatření proti šíření koronaviru nového typu. Vláda dnes schválila návrh, že se země posune v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého, který znamená mírnější opatření. Provozní doba obchodů se ze stávajících 21:00 bude moci od pondělí posunout do 23:00, kdy začne platit zákaz vycházení. V prodejnách zůstane omezena kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka.

Sněmovna schválila zmrazení platů politiků

Hrubé platy vrcholných politiků a dalších činitelů včetně soudců zůstanou v příštím roce zřejmě na letošní úrovni. Jejich zmrazení dnes schválila Sněmovna. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident. Pokud by předloha neplatila, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent.

Policie dnes pokračovala ve vyšetřovacím pokusu kvůli otravě Bečvy

Policie v pátek dopoledne kvůli zářijové otravě Bečvy kyanidem pokračovala ve vyšetřovacím pokusu. Do řeky u Valašského Meziříčí na Vsetínsku vypustila netoxický fluorescein, který měl za cíl simulovat chování neznámé látky v jejím toku. Kyanid vypustil 20. září do Bečvy dosud neznámý pachatel. Havárie postihla řeku v úseku mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb.

Ondráčka končí v čele Transparency International ČR

David Ondráčka končí po 13 letech v pozici ředitele protikorupční organizace Česká republika. Řízením této nevládní neziskové organizace pověřila správní rada právníka a experta na problematiku korupce Petra Leyera. Dlouholetý právník se zaměřuje především na oblasti veřejných zakázek, střetu zájmů, nastavování vnitřních protikorupčních mechanismů ve veřejné i soukromé sféře a fungování územních samospráv.

I po přepočtu hlasů zvítězil ve státu Georgia Joe Biden

Demokrat Joe Biden zůstal vítězem prezidentských voleb ve státu Georgia i po ručním přepočtu všech hlasů, který vzhledem k těsným výsledkům nařídily místní úřady. Trumpův tábor však nadále tvrdí, že mezi sečtenými hlasy jsou podvodné volební lístky, a odmítá uznat prohru.

Jednání o brexitu je přerušeno

Rozhovory mezi Velkou Británií a Evropskou unií o budoucích vztazích byly dočasně pozastaveny poté, co byl člen evropského vyjednávacího týmu ve čtvrtek pozitivně testován na COVID-19. Hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier potvrdil, že diskuze bude brzy opět pokračovat v on-line formě. Ačkoli obě strany prohlašovaly, že tento týden je nutné dojít k zásadnímu posunu, nic nenasvědčuje tomu, že se tomu tak stalo.

New York rozšiřuje vyšetřování Trumpovy firmy

Prokuratura ve státu New York rozšířila vyšetřování podnikání společnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa. NYT přišel ke konci září s odhalením, že prezident neplatil v posledních 15 letech téměř žádné daně z příjmu. Podle listu toho přitom dosáhl tím, že vždy vykázal při podnikání ztráty.