Emise skleníkového plynu CO2 klesly v USA v loňském roce, tedy za vlády prezidenta Donalda Trumpa, o téměř 3 procenta. (Ilustrační foto)

Emise skleníkového plynu CO2 klesly v USA v loňském roce, tedy za vlády prezidenta Donalda Trumpa, o téměř 3 procenta. V roce 2019 byl celkový objem emisí oxidu uhličitého v USA plynoucí z produkce energií o téměř 1 miliardu tun nižší, než v roce 2000 (tedy za vlády demokrata Clintona), kdy emise CO2 dosáhly absolutního vrcholu.

Vyplynulo to z dat Mezinárodní energetické agentury (IEA).

Tento výsledek je zajímavý zejména vzhledem k silné mezinárodní kritice vůči Trumpově vládě za její údajnou antiekologickou politiku.

V roce 2019 klesly v USA emise CO2, související s výrobou energií, o 140 milionů tun, respektive o 2,9 % na 4,8 miliardy tun. Jsou tak nyní o téměř 1 miliardu tun nižší, než v roce 2000, kdy dosáhly svého vrcholu.

V daném období šlo o největší pokles emisí CO2 ze všech zemí světa, uvedla IEA.

Trumpova vláda USA se nepřipojila k Pařížské klimatické dohodě, která stanovuje závazky na snižování emisí pro všechny státy, včetně největších světových producentů emisí skleníkových plynů jako jsou Čína, USA či Indie.

Účelem dohody je mimo jiné udržet nárůst globální průměrné teploty výrazně pod hranicí 2 °C oproti hodnotám z předindustriální éry, respektive úsilí o to, aby nárůst teploty nepřekročil hranici 1,5 °Celsia.

Pokles využití uhlí v USA

IEA uvedla, že v loňském roce pokleslo v USA využití uhlí pro výrobu energií o 15 %. Uhelné elektrárny čelily silnější konkurenci plynových elektráren i díky tomu, že průměrné ceny zemního plynu poklesly proti roku 2018 o 45 %. Celková poptávka po elektřině v USA v roce 2019 poklesla díky nižšímu využití klimatizací a nižší poptávce po vytápění, čehož příčinou bylo mírné letní i zimní počasí v zemi.

Emise v EU

„Energetické“ emise CO2 v Evropské unii (včetně Velké Británie) v roce 2019 klesly o 160 milionů tun, tedy o 5 procent, když celkem dosáhly objemu 2,9 miliardy tun. Výroba energií v uhelných elektrárnách v EU klesla o více než 25 procent, když produkce plynových elektráren vzrostla o zhruba 15 procent.

Německo v čele

Lídrem snižování emisí v EU bylo Německo. V zemi kancléřky Merkelové se v roce 2019 snížily emise CO2 o 8 % na 620 milionů tun, což je úroveň, která nebyla zaznamenána od padesátých let, kdy ovšem byla německá ekonomika zhruba desetkrát menší než dnes.

Výroba v uhelných elektrárnách v Německu v uvedeném roce klesla meziročně o 25 %, a to díky poklesu poptávky po elektřině a nárůstu výroby z obnovitelných zdrojů, zejména větru (o 11%).

S podílem přes 40 % vyrobily obnovitelné zdroje v Německu v roce 2019 vůbec poprvé více elektřiny než německé uhelné elektrárny. (sfr) Celá zpráva IEA.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Trump pohřbil klimatickou dohodu. Ale emise CO2 v USA klesají, zatímco v Německu rostou

 

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii