Ministerstvo obrany od začátku ledna vytvoří sekci právní a veřejných zakázek, jejím řízením bude pověřen Filip Říha. Uvedl to dnes server Euro.cz. Říha v minulosti na ministerstvu vedl sekci pro vyzbrojování. Ve funkci skončil na začátku roku kvůli kritice zakázek, u kterých úřad na počátku uvedl nižší cenu, než jaká nakonec byla reálná.

Sekce má podle serveru vzniknout v rámci připravované systemizace ministerstva obrany. Platit začne od začátku ledna, v příštích týdnech ji bude schvalovat vláda. Ministerstvo její vznik nechtělo do projednání vládou komentovat. Server uvedl, že Říha bude pověřen řízením sekce, na pozici poté bude vypsáno výběrové řízení.

Říha na ministerstvu odpovídal za důležité modernizační zakázky včetně například tendru na nákup bojových vozidle pěchoty za více než 50 miliard korun. Na post náměstka rezignoval v únoru poté, co ministerstvo obrany čelilo kritice kvůli zakázce na nákup pasivních sledovacích systémů, jejichž součástí jsou radary Věra NG. Kritikům vadilo, že ministerstvo vládě předložilo nižší cenu, než za jakou byly systémy nakonec pořízeny. Říha odmítl, že by v této záležitosti pochybil a že by nedodržel zákon. Odchod zdůvodnil mediálním tlakem na ministerstvo. Případem se zabývala Vojenská policie, trestný čin podle ní spáchán nebyl.

Říha z ministerstva odešel, záhy se ale vrátil. Mladá fronta Dnes v dubnu napsala, že na úřadu od začátku dubna pracuje na referentské pozici jako právník kabinetu ministra.