Českou republiku bude od začátku listopadu jako vojenský představitel při NATO a EU zastupovat generálmajor Jaromír Alan, dosavadní ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany. Uvedla to Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Ve funkci v Bruselu vystřídá Františka Malenínského. Server Aktuálně.cz v srpnu informoval, že Malenínský do konce roku v armádě skončí.

„Generálmajor Jaromír Alan, ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany, bude působit jako vojenský představitel ČR při NATO a EU na zahraničním pracovišti v Bruselu,“ uvedla Cyprisová. Alan (55 let) vystudoval vysokou vojenskou technickou školu v Liptovském Mikuláši na Slovensku, v armádě začal působit u protiraketového vojska, kterému i velel. Během vojenské kariéry absolvoval několik kurzů včetně studia ve Spojených státech.

Na místo ředitele sekce plánování schopností ministerstva obrany nově nastoupí jeho dosavadní zástupce brigádní generál Miloslav Lafek. Jeho zástupcem se stane brigádní generál Petr Tománek, dosavadní velitel 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Malenínský, někdejší zástupce náčelníka generálního štábu, po návratu z Bruselu v armádě skončí. Armáda mu neprodlouží vojenský závazek. „Jedná se o rozhodnutí náčelníka generálního štábu (Aleše Opaty), které ministr obrany (Lubomír Metnar) akceptoval. František Malenínský je uznávaný a zkušený voják, je ale skutečností, že počet generálských míst v armádě je omezený a každá vojenská kariéra jednou musí skončit,“ citoval server Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Od začátku listopadu se také změní vedení velitelství vzdušných sil. Novým velitelem se stane generálmajor Petr Mikulenka, který se po třech letech vrací ze zahraničního pracoviště v belgickém Monsu. Působil tam jako národní vojenský představitel České republiky na velitelství SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, Vrchní velitelství spojeneckých sil v Evropě). V alianční funkci ho vystřídá současný velitel českých vzdušných sil generálmajor Petr Hromek.