Britská vláda prosazuje zákaz prodeje nových automobilů a dodávek s benzínovými a naftovými motory už od roku 2030.

Velká Británie uspíší zákaz prodeje nových osobních a dodávkových aut s naftovým a benzinovým pohonem. Zákaz začne platit už od roku 2030, což je o 10 let dříve, než se původně plánovalo. Do tzv. zelené průmyslové revoluce investuje vláda asi 12 miliard liber (355 miliard korun). 

„Nyní je čas pro zelené oživení s vysoce kvalifikovanými pracovními místy, která lidem poskytnou uspokojení z vědomí, že činí zemi čistší, zelenější a krásnější,“ oznámil premiér Boris Johnson.

Zmínil, že počítá do roku 2030 se vznikem 250 tisíc nových pracovních míst v energetice, dopravě a technologickém sektoru.

Zákaz je součástí desetibodového plánu, který si klade za cíl učinit Spojené království  do roku 2050 uhlíkově neutrální. 

Británie původně plánovala zakázat prodej nových vozů na benzin a naftu od roku 2040. Letos v únoru ale Johnson termín posunul na rok 2035.

Zelené plány vlády zahrnují také investice do vodíkové energie, technologie zachycování uhlíku a ambici generovat dostatek větrné energie k napájení každého domu ve Velké Británii do roku 2030.

Vláda chce také veřejnost přesvědčit, že chůze nebo jízda na kole jsou atraktivnější způsoby cestování. 

Výrobci automobilů jsou cílem znepokojení, protože už předchozí cíl stanovený na rok 2040 byl podle nich ambiciózní. (pel)