Před budovou České televize v Praze na Kavčích horách demonstrovaly desítky lidí v autech i na ulici proti pokusům ovlivnit nezávislost. Veřejnoprávní instituci vztyčili symbolický pomník. (Foto: Redakční koláž)

Lidé v Česku si připomněli výročí sametové revoluce také demonstracemi. Na Kavčích horách proběhl automobilový protest za nezávislost České televize a veřejnoprávních médií. Před hlavní budovou České televize organizátoři vztyčili symbolický pomník veřejnoprávní instituce. Na Václavském náměstí se zase sešly tisíce odpůrců roušek a vládních protikoronavirových nařízení. 

Před budovou České televize na Kavčích horách demonstrovaly desítky lidí proti pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce. Organizátory byly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii.

S ohledem na současnou situaci a platná opatření měla protestní akce proběhnout v zaparkovaných autech. Někteří lidé v rouškách ale vystoupili přímo na ulici.

Účastníci třímali transparenty s hesly „Veřejnoprávní média teď: Vyvážená žurnalistika, dozor nad politiky”, „Už žádné Bobo vize!“,  „Masaryk přivedl naši republiku na svět, tihle ji pohřbívají!“ nebo „Českou televizi inkvizitorům nedáme!“.

Před hlavní budovou České televize organizátoři vztyčili symbolický pomník veřejnoprávní instituce.

„Do Rady ČT při poslední volbě jejích členů Poslaneckou sněmovnou byla dosazena řada osob, jejichž jedinou kvalifikací je bezmezná loajalita k politikům a stranám, které se nikterak netají svou nevraživostí vůči médiím veřejné služby i potřebě zachování nezávislosti médií na politické moci,” uvedl senátor David Smoljak (STAN).

Někteří radní podle organizátorů účelově šikanují vedení ČT a prosazují rozhodnutí, která jsou pro fungování této instituce destruktivní. Opakovaně útočí na nepohodlné redaktory, množí se pokusy ovlivňovat obsah vysílání a personální politiku.

Vrcholem bylo podle Smoljaka odvolání dozorčí komise bez udání konkrétního důvodu, a to v době, kdy má rada schvalovat rozpočet ČT na příští rok.

Odpůrci roušek se sešli v centru Prahy 

Na Václavském náměstí protestovaly proti vládním nařízením tisíce lidí. Vybaveni byli vlajkami a transparenty s hesly jako „Vlastizrádci! Demisi!“ nebo „Už i viry jsou schopnější než vláda“.

Lidé často nedodržovali povinné rozestupy a někteří ani neměli nasazeny roušky. Policie je opakovaně vyzývala, aby dodržovali opatření proti koronaviru.

Jak informoval server Novinky.cz, k nasazení roušek vyzvali účastníky akce i organizátoři protestu proti vládě a epidemiologickým opatřením. Snesly se za to na ně však jen nadávky.

Účastníci protivládní akce se z Václavského náměstí vydali na Národní třídu. Pochodující dav skandoval „Svobodu, svobodu!“, „Čechy Čechům“ nebo „My chceme na pivo!“.

Zastavena kvůli nim musela být i doprava na některých místech v Praze.

Na Václavském náměstí odstartoval Koncert pro budoucnost, který se kvůli probíhající covidové epidemii odehrál formou přímého přenosu bez přítomnosti veřejnosti.

Protestní akce se konala ale také třeba v Brně na Zelném trhu. Demonstranti požadují například zrušení všech zákazů, netestování zdravých či bezpříznakových obyvatel a ukončení manipulace s počty nakažených. (pel)