Uzavření hospod a restaurací způsobuje pivovarům stamilionové ztráty. Někteří uvažují o propouštění. (Ilustrační foto)

Pivovarům v Česku hrozí v souvislosti s uzavřením hospod a restaurací kvůli vládním nařízením ztráty až 750 milionů korun. Čepované pivo má totiž omezenou dobu trvanlivosti, už nyní proto musí pivovary omezovat jeho výrobu a řešit expiraci. Největší výrobci počítají s poklesem tržeb mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent. Třetina, hlavně velkých výrobců, zvažuje propouštění. 

Informoval o tom Český svaz pivovarů a sladoven.

“Chápeme, že vláda musí na nepříznivý vývoj pandemie reagovat, měla by ale současně být připravená uhradit škody, které firmám v této souvislosti vznikají. Každý týden, kdy jsou restaurace uzavřené, vznikají pivovarům škody v průměrné výši 250 milionů korun za neprodané pivo,“ uvedla Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

V tuto chvíli je podle ní pro trh v různé fázi výroby a distribuce připraveno cca 1,2 milionů hektolitrů piva čili 240 milionů velkých piv, kde jen výrobní náklady přesahují vyšší stovky milionů korun. K tomu je nutné připočítat další náklady spojené s uzavřením jednoho prodejního kanálu.

Svaz dále zmínil, že už nyní se v důsledku pandemie většina pivovarů potýká s nižším odbytem a propadem prodejů v desítkách procent.

„Ceníme si podpory ministerstva zemědělství, které s námi okamžitě po ohlášení opatření zahájilo jednání o kompenzacích pro pivovarský sektor. Vedle prostředků pro samotné pivovary samozřejmě aktivně podporujeme i co nejrychlejší kompenzace pro aktuálně nejvíce zasažený sektor, a to je gastronomie,“ dodala Ferencová.

Kromě toho chce svaz začít jednat i s ministerstvem financí, aby pivovary případně nemusely platit v příštím roce spotřební daň za zlikvidované pivo.

Svaz upozornil, že více než 40 tisíc podnikatelů a 150 tisíc zaměstnanců se nyní ocitá prakticky bez prostředků a je potřeba okamžitě reagovat. 

Největší výrobci čekají podle informací České televize pokles tržeb mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent.

„Jsme v kontaktu s Asociací malých a středních podniků a živnostníků, která společně s dalšími partnery vede jednání s vládou ohledně podpory gastronomie. Pokud nepřijde rychlá pomoc, hrozí masivní propouštění a ukončování provozu hospod a restaurací,“ uzavřela Ferencová. (pel)