Asijsko-pacifické země podepsaly největší dohodu o volném obchodu RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership).

Skupina 15 asijsko-pacifických zemí zahrnujících Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii podepsala největší dohodu o volném obchodu na světě označovanou jako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Dohoda se týká více než 2 miliard lidí a zahrnuje úhrnný hrubý domácí produkt 26,2 bilionu dolarů (585 bilionů korun).

„S potěšením mohu konstatovat, že po osmi letech tvrdé práce jsme oficiálně dotáhli do konce podpisem vyjednávání o RCEP,“ řekl vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc.

Nově vzniklá obchodní dohoda v regionu umožní podle premiéra provozovat udržitelný obchod, oživí dodavatelské řetězce narušené covidem-19 a napomůže k zotavení hospodářství po pandemii.

Pakt snižuje cla a vymezuje společná obchodní pravidla. Týká se obchodu, služeb, investic, telekomunikací i autorských práv.

Dohoda zahrnuje státy s 2,2 miliardy obyvatel a úhrnným hrubým domácím produktem 26,2 bilionu dolarů (585 bilionů korun).

Členem celku není Indie, která tvrdila, že otevření trhu by mělo za následek zvýšení jejího obchodního deficitu s Čínou. Dokument nicméně obsahuje doložku, podle které Dillí může přistoupit později.

Aby RCEP začala platit, musí ji ještě ratifikovat 6 členů Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) a 3 partnerské státy tohoto sdružení.

Blok sestává z 10 členů ASEAN (Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam) a spolu s nimi zahrnuje i Čínu, Jižní Koreu, Japonsko, Austrálii a Nový Zéland.

Podepsaná úmluva je určitou alternativou k Transpacifickému partnerství (TPP), které v roce 2016 podepsalo 12 tichomořských zemí, ale Čína k němu přizvána nebyla.

Členem TPP naopak byly Spojené státy. V lednu 2019 však prezident Donald Trump podepsal exekutivní příkaz o formálním odchodu USA z Transpacifického partnerství. Největší ekonomika světa tak není součástí ani jednoho ze dvou hlavních obchodních bloků nejrychleji rostoucího regionu světa. (pel)