Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky v České republice i ve světě za uplynulý týden (7. – 13. listopadu 2020).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (7. – 13. listopadu 2020).


Řecko láká lidi na daňové úlevy

Řecko připravuje zákon nabízející pracovníkům přicházejícím ze zahraničí významné daňové úlevy. Chce tak nalákat zpět lidi, kteří odešli pracovat do zahraničí kvůli dluhové krizi. Těmto lidem promine polovinu daně z příjmu. Na daňovou politiku chce přilákat i úspěšné cizince.

Druhá vlna koronakrize je pro restaurace lepší než ta na jaře

Během druhé vlny koronavirové krize je prodej z okének přibližně dvakrát větší než na jaře. Lidé objednávají jídlo rozvozem nebo chodí do okének. Obědové tržby nyní dosahují 36 % běžného roku. Na jaře šlo o 20 %.

České HDP může v příštím roce klesnout o 2,7 %

Česká národní banka vytvořila alternativní verzi ekonomického vývoje v příštím roce. Podle ní by Česko čekal další ztrátový rok. Alternativní scénář počítá s horším průběhem druhé vlny koronakrize a trvajícími opatřeními. Hrubý domácí produkt by podle něj klesl o 2,7 %. Základním scénářem ČNB je ale stále růst o 1,7 %.

Růst ekonomiky EU nedosáhl původního odhadu

Ve třetím čtvrtletí ekonomika EU rekordně vzrostla. Růst ale zaostal za očekáváním. HDP se zvýšil oproti předchozím třem měsícům o 11,6 %. Původní odhad na konci října byl 12,1 %.

Slovenská ekonomika stoupla

Ve třetím čtvrtletí vzrostla slovenská ekonomika proti předchozím třem měsícům o 11,7 %. Ve druhém kvartálu čelila propadu o 8,3 %. Tempo meziročního poklesu HDP zpomalilo z 12,1 % ve druhém čtvrtletí na nynější 2,4 %.

Britská ekonomika se dostala z covidové recese

Ekonomika Velké Británie ve třetím čtvrtletí stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 15,5 %. Tím se dostala z recese, ve které byla kvůli koronavirové krizi. Analytici ale upozorňují, že britské hospodářství v posledním čtvrtletí roku kvůli plošné uzávěře znovu klesne.

Evropská komise notifikovala Agricovid

EK notifikovala České republice program Agricovid. Stát chce dotací podpořit potravináře a jejich ztráty způsobené koronavirovou krizí. Potravinářům a zemědělcům by měly být přerozděleny až 3 miliardy korun.

Ministerstvo financí prodalo dluhopisy za 9 miliard

Ve třech aukcích prodalo ministerstvo financí státní dluhopisy za 9,3 miliardy korun. Největší zájem byl o dluhopisy s desetiletou splatností. Takového dluhopisu prodalo ministerstvo za 4,5 miliardy korun. Průměrný výnos činí 1,09 %.

Byl spuštěn příjem žádostí o kompenzaci pro živnostníky

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo příjem žádostí o ošetřovné za říjen. OSVČ, kteří museli kvůli koronavirovým opatřením vlády přerušit svou činnost mohou za říjen dostat 6400 korun. Týká se to těch, kteří svou činnost přerušili z důvodu péče o dítě do deseti let nebo péče o handicapovaného člověka.

V USA zůstali spotřebitelské ceny beze změny

Po zářijovém růstu o 0,2 % zůstaly spotřebitelské ceny v USA v říjnu beze změny. Mírně vzrostly ceny potravin, nárůst ale vykompenzoval pokles cen pohonných hmot. Meziročně se ceny zvýšily o 1,2 %.