ODS se chystá hlasovat pro Babišův návrh zrušení superhrubé mzdy se zavedením daně z příjmu 15 a 23 procent. (Foto: ODS)

Občanská demokratická strana (ODS) se chystá ve sněmovně podpořit návrh premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, aby po zrušení superhrubé mzdy odváděli lidé daň z příjmu 15 procent a 23 procent. ODS se ale nejdřív pokusí prosadit vlastní pozměňovací návrh s čistou rovnou daní 15 procent. 

Strana o tom informovala v tiskové zprávě.

„Pokud by nezískala podporu čistá rovná daň 15 procent, nejsme tak politicky žárliví jako někteří představitelé vlády. Pokud premiér opsal náš program a podporuje ho, nemáme problém jeho návrh podpořit. Důležitý je výsledek, ne to, kdo se pod konkrétní papír podepsal,“ uvedl první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Návrh ušetří peníze až 4,5 milionům zaměstnanců a podle šéfa ODS Petra Fialy jde o důkaz, že programové věci lze prosazovat i z opozičních lavic.

„Snížení a zjednodušení daní je naplnění naší představy o tom, jak má daňový systém vypadat a my jsme rádi, že dokážeme takto důležité věci prosazovat i z opozice. S plánem na zrušení superhrubé mzdy jsme přišli před volbami v roce 2017, už v srpnu 2018 jsme předložili příslušný návrh zákona a nyní se zdá, že po několika letech odmítání vláda konečně uznala, že je potřeba tento návrh ODS přijmout a finálním hlasováním to Sněmovna stvrdí už příští týden,“ řekl Fiala.

„Náš návrh se pozitivně dotkne přibližně čtyř a půl milionů zaměstnanců. Jsme přesvědčeni, že lidé umí se svými penězi naložit mnohem lépe než jakákoliv vláda a zejména vláda ANO, ČSSD a KSČM,“ doplnil Stanjura.

Zavedení superhrubé mzdy přitom prosadila dřívější vláda Mirka Topolánka z ODS, ministrem financí byl tehdy Miroslav Kalousek (nyní TOP 09).

V současné době existuje jediná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent. Ta se však počítá nikoliv z klasické hrubé mzdy (kterou má zaměstnanec v pracovní smlouvě), nýbrž ze mzdy superhrubé, která je vyšší než hrubá mzda (jelikož se do ní započítávají i odvody na sociální a zdravotní pojištění). Reálné zdanění příjmů je tak přesně 20,1 procenta.

Vládní koalice hnutí ANO a ČSSD se zatím ohledně zrušení superhrubé mzdy nedohodla. Rozpory jsou kvůli výši zdanění po plánovaném zrušení superhrubé mzdy.

Zatímco premiér Babiš navrhuje zdanit hrubou mzdu sazbou 15 procent a 23 procent, šéf ČSSD Jan Hamáček navrhuje sazby 19 a 23 procent. (pel)

Babišův návrh na zrušení superhrubé mzdy vyjde na 88 miliard, spočítala rozpočtová rada

Koalice ANO a ČSSD se nedohodla ohledně superhrubé mzdy. Rozpory jsou ve výši zdanění

Rozpočtová rada rozcupovala návrh na zrušení superhrubé mzdy: Má chyby a prohloubí deficit