Američtí vědci vyvinuli umělou inteligenci, která rozpozná nákazu koronavirem ze zvukové nahrávky. V budoucnu by tak mohla vzniknout i aplikace pro mobilní telefony. (Foto: Redakční koláž)

Vědci z Massachusettského technického institutu (MIT) vyvinuli algoritmus, který podle nahraného zvuku kašle dokáže určit, zda je člověk nakažený koronavirem. Měl by navíc odhalit i bezpříznakové pacienty, protože prý „umí rozeznat klíčové rozdíly covidového kašle”, které lidský sluch neodhalí. Vzniknout by tak mohla i mobilní aplikace – v praxi by tak stačilo jen zakašlat na telefon a člověk by věděl, zda je nakažený nebo ne. 

Podle zjištění odborníků lidé nakažení covidem-19 se mohou od zdravých jedinců odlišovat způsobem, jakým kašlou. Tyto rozdíly jsou pro lidské ucho nerozpoznatelné, umí je však zachytit umělá inteligence.

Tým shromáždil asi 200 tisíc nahrávek kašle od 5 000 dobrovolníků, z toho nakažena byla polovina.

Umělá inteligence pak byla schopná rozpoznat covid-19 z kašle u 98,5 procenta lidí, , u lidí bez dalších příznaků dokonce 100 procent.

„Předpokládali jsme, že osoby s covid-19, zejména ty jinak asymptomatické, lze přesně rozlišit i pouze díky záznamu cíleného zakašlání před mobilním telefonem pomocí umělé inteligence,” je uvedeno ve studii.

Podle spoluautora výzkumu Briana Subirana se způsob, jakým lidé vytváří zvuk, mění když mají covid-19, a to i v případě, že se lidé cítí zdraví a jsou zcela bez příznaků.

Na základě algoritmu by tak mohla vzniknout aplikace, kterou by však museli schválit regulátoři.

V praxi by ji podle studie bylo možné využít ke každodenním kontrolám, například v hromadné dopravě, studentů ve školách nebo zaměstnanců.

Podobnými projekty se zabývá i řada dalších organizací a univerzit včetně britské Cambridgeské univerzity. (pel)