Vláda prodloužila až do konce roku program Antivirus B určený na náhrady mezd zaměstnanců v podnicích, na které koronavirová krize dopadla nepřímo.

Program Antivirus B bude prodloužen až do konce roku 2020, informovala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) stát na těchto příspěvcích od března vyplatil celkem 12,5 miliardy korun.

„Antivirus B prodloužíme do konce roku! Dnes jsme o tom rozhodli na vládě. Firmy teď bojují o přežití. Nyní tak znovu pomůžeme těm, které koronavirus zasáhl nepřímo a ochráníme zaměstnancům pracovní místa,“ napsala Maláčová.

Antivirus B, ve kterém stát přispívá na náhrady mezd zaměstnanců v podnicích, na které koronavirová krize dopadla nepřímo (například skrze pokles odbytu nebo dodávek vstupů), se nemění.

Příspěvek bude tedy nadále zaměstnavatelům poskytován ve výši 60 procent vyplacených náhrad mezd včetně povinných odvodů, maximálně 29 tisíc korun
měsíčně na zaměstnance.

Prodloužení programu má pomoci subdodavatelům závislým na firmách, které byly uzavřeny nařízením vlády. Může se jednat např. o dodavatele restaurací, kteří díky jejich uzavření přicházejí o významnou část odbytu.

V současné krizi je podle Maláčové zcela zásadní ochránit lidi před ztrátou zaměstnání.

„Ztráta práce znamená i ztrátu příjmů a hrozbu propadu do chudoby. Abychom tomu zabránili, přišli jsme už na jaře s programem Antivirus,“ řekla Maláčová.

„Díky němu se nám podařilo zachránit místo stovkám tisíc lidí a Antivirus je dnes obecně uznávaný jako nejúspěšnější vládní program. Krize ale bohužel ještě zdaleka nekončí, a proto chceme, aby tento osvědčený nástroj v boji s krizí nadále fungoval,“ dodala k dalšímu prodloužení programu. (pel)