Velká Británie podepsala s Japonskem první obchodní dohodu jako nezávislý stát po vystoupení z Evropské unie. (Ilustrační foto)

Velká Británie podepsala s Japonskem první obchodní dohodu jako nezávislý stát po vystoupení z Evropské unie. Dohoda o volném obchodu Velké Británie a Japonska vstoupí v platnost v lednu 2021, tedy ihned poté, co skončí přechodné období, ve kterém se Británie po odchodu z EU ještě nadále řídí unijními pravidly. 

Pro Velkou Británie je obchodní dohoda s Japonskem první taková dohoda, kterou se zemi podařilo uzavřít po vystoupení z EU v lednu 2020. Jednání Velké Británie s Evropskou unií o budoucích obchodních vztazích však váznou.

Obchodní dohodu Velké Británie s Japonskem ještě musí schválit parlamenty obou zemí.

Japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi po podpisu smlouvy poukázal na fakt, že k podpisu dohody došlo za pouhé čtyři a půl měsíce od začátku rozhovorů.

Díky uzavřené dohodě by 99 procent britského vývozu do Japonska měl být bez clů.

To by mohlo postupně pomoci navýšit objem obchodu Británie s Japonskem až o 15,2 miliardy liber (457,7 miliardy korun) ve srovnání s rokem 2018.

Dohoda také ve fázích snižuje cla na japonská auta až do roku 2026, kdy budou cla úplně zrušena.

Japonsko ročně vyváží do Velké Británie zboží za 1,5 bilionu jenů (330,5 miliardy korun). Většinu z toho tvoří automobily, součástky a jiné strojní vybavení.

Z Velké Británie se do Japonska vyváží zboží za jeden bilion jenů. Jde především o léky, zdravotnické vybavení, a také automobily.

Británie se také plánuje připojit ke Komplexní a progresivní dohodě pro transpacifické partnerství (CPTPP). Ta má nyní 11 členů, když vedle Japonska zahrnuje Kanadu, Austrálii, Brunej, Chile, Malajsii, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam. (sfr)