Do pražských Letňan přijel v pondělí dopoledne za doprovodu Vojenské policie konvoj s materiálem pro stavbu polní nemocnice. Vojáci nyní začnou se skládáním materiálu a se samotnou stavbou nemocnice. Automobily s materiálem budou na letňanské výstaviště přijíždět i v příštích dnech, přivezou také materiál ze Správy státních hmotných rezerv. Nemocnice bude v případě nouze sloužit pacientům s méně závazným průběhem nemoci covid-19. Připravena má být do neděle.

Zařízení bude oficiálně provozovat Nemocnice na Bulovce, dohoda o tom byla uzavřena mezi nemocnicí a zástupci veletržního areálu v sobotu večer. Potvrdil to majitel letňanského výstaviště, miliardář Pavel Sehnal. Nemocnice by měla zaplatit provozní náklady spojené s užíváním areálu.

Server Euro.cz s odkazem na registr smluv uvedl, že nájemní smlouva je podepsána do konce listopadu. Za dobu nájmu by měla Nemocnice na Bulovce zaplatit za užívání vnitřních prostor 20,5 milionu korun bez DPH. Další částka se pak bude počítat za užívání venkovní plochy. Za ni nemocnice dá pět korun za metr čtvereční a den užívání. Podle smlouvy také nemocnice zaplatí 1,5 milionu korun jako zálohu na služby.

Armádní vozidla do Letňan přivezla kontejnery se 165 tunami zdravotnického materiálu. Jsou mezi nimi jednotky intenzivní péče, laboratoře, lékárny či rentgenové vybavení. Včetně policejních vozidel z Hradce Králové podle armády vyrazilo 29 vozů. O víkendu dorazila na místo část hradeckého vojenského týmu a začala akci připravovat. „V halách je už nainstalováno několik desítek mobilních pracovišť, stanů a buněk s lékařskou technikou,“ řekl Sehnal.

V dalších dnech ještě budou z Hradce Králové do Prahy mířit menší kolony s materiálem. Celkem by mělo být ze skladů 6. a 7. polní nemocnice v Hradci Králové do Prahy přepraveno 339 tun materiálu, a to 80 vozidly a ve 49 kontejnerech. Další materiál se bude do Letňan navážet až do pátku a půjde o vybavení ze Správy státních hmotných rezerv.

Výstavbu záložní nemocnice zajistí 60 vojáků, 30 vojáků je z Agentury vojenského zdravotnictví, dalších 30 je doplněno z pozemních a vzdušných sil a Vojenské policie, která ve spolupráci s ostrahou areálu bude prostor hlídat. V případě aktivace záložní nemocnice bude na její provoz vyčleněno 200 příslušníků vojenského zdravotnického personálu. Podle potřeby bude doplněn o civilní zdravotnický personál. Jeho vyčlenění je v gesci ministerstva zdravotnictví.

Pro výstavbu nemocnice armáda využije dvě výstavní haly, pro pacienty bude určen prostor o rozloze asi deset tisíc metrů čtverečních. Pro zázemí zdravotníků, pro administrativu a řízení budou využity prostory kongresového centra a další haly. Zatím se počítá s instalací 500 lůžek. Výstaviště případně umožní zvýšení jejich počtu o dalších dva tisíce.

Právně bude mít fungování zařízení na starosti Nemocnice na Bulovce. „Dohody se vedou v tom smyslu, že zaplatí provozní náklady spojené s areálem. Další komerční nájemné se zatím nepředpokládá,“ uvedl Sehnal.

Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude polní nemocnice v Letňanech záložní a nemusí být využita. Věří, že budou stačit zvýšené kapacity kamenných nemocnic.

Polní nemocnice byla v letech 2007 až 2008 nasazena v Afghánistánu. Některé části jsou trvale využívány při zahraničních operacích. Vojáci také s polními nemocnicemi pravidelně cvičí a udržují je v dobrém stavu. Část polní nemocnice byla nasazena v roce 2017 v Mosulu v Iráku, další část je dosud v Kábulu.