Spotřebitelské ceny stouply v září proti loňskému roku o 3,2 procenta, oznámil ČSÚ. (Ilustrační foto)

Spotřebitelské ceny v Česku letí nahoru. Meziročně vzrostly ceny v září o 3,2 procenta. Oproti srpnu inflace mírně klesla, a to o 0,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Zdražily některé potraviny nebo alkohol

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v září opět největší vliv ceny alkoholických nápojů, které stouply o 5,7 procenta, a tabákových výrobků o 14,2 procenta.

Ceny uzenin se zvýšily o 7,5 procenta a cukru o 17,4 procenta.

Lidé si připlatili i za bydlení. Ceny vodného stouply o 1,7 procenta, stočného o 1,5 procenta, elektřiny o 7,6 procenta a zemního plynu o 0,4 procenta.

Z potravin byla levnější zelenina.

„Například ceny zeleniny meziročně klesly zhruba o 4 procenta, přičemž ceny brambor byly nižší o přibližně 9 procent a dosáhly hodnoty 13,44 Kč/kg. Byla to nejnižší hodnota od září 2018,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Proti srpnu klesly spotřebitelské ceny v září o 0,6 procenta. Na snižování působil v září především pokles cen v oddíle rekreace a kultura, kde v důsledku končící letní sezóny klesly ceny dovolených s komplexními službami o 21,6 procenta. (pel)