Evropa se podle odborníků musí připravit na masivní a mnohem větší vlnu migrace. (Ilustrační foto)

Na Kanárské ostrovy letos dorazilo více než 5 000 uprchlíků, což je o více než 600 procent proti loňskému roku. Odborníci varovali, že Evropu čeká další a mnohem větší vlna migrace. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Kanárské ostrovy, ležící v Atlantiku asi 100 kilometrů od Maroka, se stávají pro migranty znovu jednou z hlavních bran do Evropy. Někteří se vydávají na tisícikilometrovou plavbu až ze Senegalu nebo Gambie.

Oblíbená je hned z několika důvodů. Jedním z nich je cena, která letos rapidně klesla. Uprchlík za převoz zaplatí okolo 800 eur (22 tisíc korun), běžně to přitom bylo až 2 tisíce eur (55 tisíc korun).

Dalším důvodem je podle Centra smíšené migrace ze Ženevy pandemie koronaviru. Je totiž výrazně omezen volný pohyb a na obvyklých trasách je podstatně méně pašeráků.

V posledních letech se některé evropské státy dohodly s africkými zeměmi jako je Libye nebo Niger. Evropa jim posílá peníze za to, aby země zabránily běžencům migrovat.

Bram Frouws z Centra smíšené migrace ale upozornil, že takové kroky často pouze změní jen migrační trasy.

Matt Herbert z nevládní organizace Global Initiative Against Transnational Organized Crime varoval, že současná situace je předzvěst nových masivních migračních pohybů směrem do Evropy. (pel)

Brusel znovu vnucuje zemím migranty: Za přijetí běžence úplatek 270 tisíc, za odmítnutí sankce