Kellnerova PPF může koupit mediální skupinu CME, jejíž součástí je i česká TV Nova. Obchod posvětil Brusel. (Ilustrační foto)

Česká televize v Bruselu s napadením prodeje mediální skupiny Central European Media Enterprises (CME) firmě PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera neuspěla. Evropská komise dohodu mezi PPF a americkou skupinou AT&T, většinovým akcionářem CME, schválila. Součástí skupiny jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova.

„Komise dospěla k závěru, že transakce nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru,” je uvedeno v prohlášení.

Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (zhruba 48 miliard korun).

Evropská komise transakci schválila navzdory tomu, že obchod napadla Česká televize.

ČT má obavy, že kvůli chystanému přechodu TV Nova pod PPF, která už ovládá O2 TV, může mít horší přístup k vysílacím právům na některé sportovní přenosy. Obrátila se proto právě na Evropskou komisi.

Kritici navíc varovali před možnými vedlejšími zájmy Petra Kellnera souvisejícími s nákupem nejsledovanější české televize, a sice, že by TV Nova mohl využít jako nástroj k ovlivňování české politiky.

Finanční skupina PPF tato nařčení už dříve odmítla.

Server Aktuálně.cz však loni přišel se zjištěním, že Kellnerův Home Credit pomocí PR agentury vytvořil síť politiků, novinářů a expertů, kteří měli zlepšit obraz Číny u české veřejnosti.

Vměšovat se podle serveru měli i do politického dění, například přípravou podkladů pro opozici, která kritizovala primátora Zdeňka Hřiba za zrušení smlouvy mezi Prahou a Pekingem.

CME je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 miliónů diváků.

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International. (pel)

Česká televize napadla prodej TV Nova Kellnerově skupině PPF. Obrátila se na Brusel

Kellnerův Home Credit si najal agenturu, aby zlepšila pohled lidí v Česku na Čínu