V Česku začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav.

V Česku začne od pondělí 5. října znovu platit nouzový stav, schválila vláda. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) slíbil, že znovuzavedení nouzového stavu nebude znamenat zavírání hranic nebo omezení pohybu, ale pouze umožní vládě omezit shromažďování lidí a zapojení mediků.

Vláda o tom informovala na tiskové konferenci.

„V souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vláda vyhlašuje pro území ČR z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 nouzový stav od 00.00 hodin dne 5. října 2020 na dobu 30 dnů,“ informoval Úřad vlády ČR na Twitteru.

„Současná epidemiologická situace se nevyvíjí úplně dobře. Česká republika patří mezi země, kde vývoj v poslední době zaznamenal jedny z nejprudších nárůstů, a musíme zavést opatření, která jsou schopna je eliminovat,“ sdělil na úvod Prymula.

Prymula uvedl, že je nezbytné snížit reprodukční číslo na hodnotu kolem čísla 1. Nouzový stav proto doprovodí opatření avizovaná zatím na 2 týdny

Na rozdíl od jara se neplánuje uzavírání státních hranic.

V regionech s vyšším rizikem nákazy by proto mělo od příštího týdne dojít k uzavření středních škol. Mateřské a základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií budou pokračovat v prezenční výuce. Pro vysoké školy budou dál platit současná nařízení hygieniků, kteří jim v regionech s vyšších rizikem nákazy nařídili výuku na dálku.

Vnitřní aktivity by pak měly být omezeny na 10 lidí, venkovní na 20.

Profesionální sport bude omezený zhruba na 130 lidí, tak aby mohly pokračovat nejvyšší soutěže, ovšem už před prázdnými tribunami bez diváků.

Výjimky by však měla mít divadla, která z pohledu šíření koronaviru nepatří mezi příliš riziková.

Nově bude také omezen počet lidí, kteří spolu mohou v restauraci sedět u stolu. Od pondělí to bude maximálně 6 lidí.

Kabinet může nouzový stav vyhlásit na 30 dnů. Podle ministra Prymuly by tato doba měla stačit na zvládnutí 2. vlny onemocnění. Letos vláda v souvislosti s šířením koronaviru vyhlásila stav nouze už jednou, a to 12. března. Platil do 17. května.

Nouzový stav vyhlásila kvůli koronavirové pandemii vláda poprvé 12. března na 30 dnů. Poté se opatření prodloužilo do konce dubna, původně přitom vláda žádala o termín 11. května.

Další prodloužení pak poslanci schválili 28. dubna, a to do 17. května. Nouzový stav tak v Česku platil 66 dnů. (pel)