Česko má nedostatky v boji s korupcí, zkritizovala Evropská komise. (Ilustrační foto)

Evropská komise vytkla České republice, že nedostatečně stíhá korupci. Bruselu vadí zejména pomalé přijímání nových zákonů a opatření, které mají boj s korupcí zefektivnit a zrychlit. EK zároveň upozornila, že významné korupční případy nejsou systematicky vyšetřovány. Bruselu také poukázal na audity EU, podle kterých je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. 

Vyplynulo to ze zprávy Evropské komise o stavu demokracie a vlády práva v EU.

Nedostatky shledala unijní exekutiva v Česku rovněž v malé transparentnosti vlastnictví médií nebo ve zhoršeném přístupu části společnosti k nevládním organizacím. Zpráva konstatovala, že v Česku je sice zaručena svoboda projevu, obsah médií ovšem není zcela chráněn před vlivem jejich majitelů. Problém jsou hlavně neexistující přesná pravidla, díky kterým by se jasně vědělo, kdo jednotlivá média vlastní. Brusel dále upozornil, že komplikovaná může být i role samotných novinářů a redaktorů.

Komise také poukázala na probíhající audity možného střetu zájmů veřejných činitelů a zneužívání evropských fondů. Auditoři z Bruselu loni ve zprávě týkající se dotací ze strukturálních fondů EU konstatovali, že ve střetu zájmů je český premiér Andrej Babiš (ANO). Podle auditu má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Předseda vlády tato nařčení dlouhodobě odmítá.

Brusel na základě kontaktů s úřady či nevládními organizacemi členských států hodnotil čtyři základní oblasti: soudní systémy, boj proti korupci, pluralitu médií a celkovou vyváženost institucí.

Mnoho zemí podle Komise zavádí v posledních letech efektivnější pravidla boje s korupcí, který se obecně zlepšuje. V některých státech včetně Česka, Slovenska, Maďarska, Bulharska či Chorvatska nejsou ovšem všechny případy korupce vyšetřovány dostatečně, uvedla EK.

Napříč evropským blokem našla Unie nedostatky v nezávislosti justice nebo svobodě médií.

Podle zprávy mají některé, především postkomunistické, země EU vážné problémy v dodržování principů právního státu. Nejvážnější výhrady dala EK k situaci v Maďarsku a v Polsku.

Zpráva upozornila i na to, že pandemie koronaviru „posloužila jako zátěžová zkouška odolnosti vlády práva“ napříč sedmadvacítkou. Některá mimořádná opatření, která přijaly vlády jednotlivých států, podle Komise zašla příliš daleko. (pel)