Holding CZECHOSLOVAK GROUP vystavuje své výrobky ve firemní centrále v Karlíně v paláci AFI. Prvním exponátem, který je v lobby architektonicky výjimečné kancelářské budovy k vidění, je unikátní 3D radar ReGUARD.

Holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) vystavuje své výrobky ve firemní centrále v Karlíně v paláci AFI. Prvním exponátem, který je v lobby architektonicky výjimečné kancelářské budovy k vidění, je unikátní 3D radar ReGUARD, který vyvinula společnost RETIA z divize CSG Aerospace. Důvodem, proč první exponát souvisí s letectvím, je Den letectva, který se v ČR slaví tento měsíc.

Dne 17. září 1944, během Slovenského národního povstání, přistála na letišti Zolná u Zvolena dvacítka stíhacích letounů La-5 s československými piloty, příslušníky 1. československého stíhacího pluku, v kabinách.

Přestože nemohli zabránit porážce povstání, podařilo se jim během více než měsíčního nasazení na Slovensku vybojovat nadvládu ve vzduchu, zničit několik desítek německých letadel a téměř stovku kusů pozemní techniky. Den příletu československých stíhačů na Slovensko se dnes slaví jako Den letectva.

Jako připomenutí tohoto významného dne české historie a také v rámci propagace svých špičkových technologií se průmyslově-technologický holding CZECHOSLOVAK GROUP, který svojí činností navazuje na tradice československého průmyslu, rozhodl vystavit ve svém pražském sídle, paláci AFI Karlín, radar protivzdušné obrany ReGUARD, který vyvinula holdingová společnost RETIA.

„Palác AFI je krásný prostor, jehož veřejně přístupná lobby nabízí velkorysou plochu využitelnou i pro menší výstavy. Díky vstřícnosti správce budovy jsme mohli v souvislosti s Dnem letectva vystavit náš špičkový výrobek, radar ReGUARD. V těchto výstavách bychom chtěli do budoucna pokračovat,“ uvedl Lukáš Novotný, marketingový manažér CSG.

ReGUARD je víceúčelový 3D radar pro detekci a současné sledování pozemních cílů a pomalých nízkoletících cílů. 3D v tomto kontextu znamená, že anténa radaru je schopná sledovat výšku i vzdálenost objektu.

ReGUARD prohledává prostor pomocí elektronického vychylování svazků a mechanického otáčení radarové hlavy. Je schopen detekovat cíle do 18 km s výškovým krytím do 3 km.

Nový radar umožňuje současné sledování pozemních i vzdušných cílů a dokáže zachytit široké spektrum objektů. Je tedy vhodný například k ochraně hranic nebo důležité infrastruktury, uplatní se dobře v antidronových systémech např. při ochraně letišť, ale i v systémech protivzdušné obrany. (pel)