Několik stovek odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru protestovalo v Praze na Palackého náměstí.

Stovky odpůrců roušek protestovaly v Praze na Palackého náměstí proti koronavirovým opatřením a vládě. Lidé kritizovali zejména premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Romana Prymulu (ANO). Vadí jim také koronavirová opatření, kdy zejména nesouhlasí s povinným nošením roušek. 

Protest před budovou ministerstva zdravotnictví uspořádala iniciativa Hnutí občanské nespokojenosti (HON).

„Chceme žít ve svobodné zemi, kde platí zákony, nařízení a vyhlášky jsou vydávány po zralé úvaze, zvážení jejich důsledků a po diskusi s odborníky, nikoliv nahodile a dle internetových průzkumů,“ uvedli organizátoři na sociálních sítích.

Lidé si s sebou na demonstraci přinesli české vlajky. Někteří třímali také transparenty s nápisy například „Demisi nebo defenestraci“, „Prymula – ministr strachu“ nebo „Nechceme vakcínu, chceme svobodu“.

Řečníci, kteří na demonstraci vystoupili, si vzali na paškál povinná omezení, která platí proti šíření koronaviru. Současnou situaci přirovnávali k totalitnímu režimu, protože opatření jsou povinně nařizována vládou a lidé nemají možnost volby.

Účastníci se zmínili také o Babišově údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB).

U Prymuly zase mimo jiné lidé kritizovali možný střet zájmů v souvislosti s jeho živnostenským oprávněním, díky kterému mohl mimo jiné vyrábět zdravotnické prostředky či zpracovávat studie. Nový ministr zdravotnictví si podle zjištění České televize v minulém týdnu nechal oprávnění pozastavit. (pel)