OSN musí pohnat Čínu k odpovědnosti kvůli pandemie koronaviru, vyzval v projevu americký prezident Donald Trump. (Ilustrační foto)

Americký prezident Donald Trump vyzval Organizaci spojených národů (OSN), aby vyvodila odpovědnost vůči Číně kvůli pandemie koronaviru. Šéf Bílého domu znovu opakoval, že jde o čínský virus, který v USA zabil už téměř 200 tisíc lidí, na celém světě pak bezmála 1 milion. 

„Vedli jsme divoký boj proti neviditelnému nepříteli – čínskému viru – který si ve 188 zemích vyžádal nespočet životů,“ uvedl Trump ve virtuálním projevu před Valným shromážděním OSN.

Trump dlouhodobě obviňuje Čínu, že „vypustila tento mor do světa“. Čínská vláda podle něj postupovala nezodpovědně.

„Organizace spojených národů musí činit Čínu odpovědnou za své činy,“ řekl Trump.

Šéf Bílého domu už dříve opakovaně označil za viníka koronavirové zkázy Světovou zdravotnickou organizaci, která podle něj celou situaci už na počátku zbabrala.

„Čínská vláda a Světová zdravotnická organizace, která je prakticky ovládána Čínou, falešně prohlásila, že neexistují žádné důkazy o přenosu z člověka na člověka,“ pokračoval Trump.

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění podstatná většina americké veřejnosti nesouhlasí s Trumpovým postupem během pandemie a boj proti koronaviru se stal ústředním bodem prezidentské kampaně 2020.

Covid-19 se poprvé objevil na konci minulého roku ve středočínské provincii Chu-pej. Během následujících měsíců se onemocnění do celého světa.

Ve Spojených státech bylo dosud podle dat WHO potvrzeno téměř 6,8 milionů nakažených, z toho bezmála 200 tisíc pacientů nemoci covid-19 podlehlo. (pel)

Trump se rozhodl zničit WHO: Spojené státy nebudou organizaci posílat platby