Poslanci definitivně schválili konec daně z nabytí nemovitosti. Chybí tak už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Poslanecká sněmovna definitivně schválila zrušení 4procentní daně z nabytí nemovitosti. Návrh zákona poslancům vrátil Senát kvůli chybě v odpočtu úroků z hypoték. Zbývá tak už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. 

Ministerstvo financí o tom informovalo na webu.

„Zrušením nabývací daně především podáváme pomocnou ruku mladým rodinám, které tím povzbudíme k pořízení si vlastního bydlení. Čtyři procenta z kupní ceny bytu dnes v Praze znamenalo klidně 200 – 300 tisíc korun navíc. Ty jim zůstanou v kapse teď hned, třeba na vybavení nového bydlení. Podpoříme tím spotřebu domácností, čímž znovu roztočíme kola české ekonomiky,“ uvedla na ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Zákon podpořilo 91 z 93 přítomných poslanců.

„Úsilí se vyplatilo. Po několika letech jsme z opozice vybojovali zrušení daně z nabytí nemovitosti. Při dnešních cenách bytů lidé museli státu posílat opravdu hodně peněz. Nyní jim peníze zůstanou a můžou si za ně byt třeba částečně zařídit,“ napsal šéf ODS Petr Fiala na Twitteru.

Vládní návrh zákona ruší daň z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětným účinkem. Daň již nezaplatí nikdo, komu byl proveden vklad na katastr nejpozději v prosinci 2019 a později.

Návrh schválený vládou dále počítal se zrušením možnosti uplatňovat si po roce 2021 odpočty úroků pro nově uzavřené smlouvy o úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně.

Poslaneckým pozměňovacím návrhem Vojtěcha Munzara (ODS) ale zůstává tato možnost ponechána, pouze se pro nové úvěry na bydlení obstarané od 1. ledna 2022 snižuje limit odpočtů z původních 300 tisíc korun na 150 tisíc korun.

Na bytové potřeby obstarané před tímto datem se bude nadále aplikovat limit 300 tisíc korun, a to včetně pozdějšího refinancování.

„Díky zpětné účinnosti návrhu zákona k prosinci 2019 není žádný důvod vyčkávat s nákupy nemovitostí,“ zdůraznila Schillerová. (pel)

Senát zamítl zrušení daně z nabytí nemovitosti. Důvodem byla chyba v odpočtech hypoték