Situace s koronavirem v Česku je znepokojivá, varovala česká pobočka WHO. S omezením trasování potenciálně nakažených, které plánuje Babišova vláda, organizace nesouhlasí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česká pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO) zkritizovala postup vlády Česka proti koronaviriové pandemii. Upozornila, že situace v Česku je aktuálně znepokojivá, protože šíření nemoci covid-19 napříč kraji a okresy se zintenzivňuje. WHO nesouhlasí s plánovaným omezením trasování v Česku pouze na vážné případy. Naopak požaduje, aby kapacity trasování potenciálně nakažených lidí byly navýšeny. 

WHO o tom informovala na Facebooku.

„Situace v České republice je nyní znepokojivá. Data ukazují zvýšenou a rostoucí úroveň šíření infekce napříč mnoha kraji a okresy. Mnoho evropských zemí nyní očekává zhoršení situace,“ napsala organizace na webu.

Česká republika mezi evropskými zeměmi WHO zaujímá 16. místo v čtrnáctidenním výskytu covid-19. To znamená nárůst o 75 % oproti předchozím dvěma týdnům. WHO zmínila, že pouze 7 zemí v evropském regionu WHO má nyní vyšší nárůst v tomto období.

„Počet hospitalizovaných pacientů a také těch, ve velmi vážném stavu, kteří musí být připojeni na respirátor nebo mimotělní dýchání, vzrostli ze 125 na 214, respektive z 31 na 53 v posledních čtrnácti dnech,“ uvedla WHO.

Během pondělí přibylo v České republice 563 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Aktuálně nakažených je rekordních 8 424 lidí. Od začátku pandemie se v Česku zatím potvrdilo 28 715 případů.

Hygiena podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) přitom nově uvažuje nově jen o trasování vážných případů.

To by znamenalo, že lidé, kteří se setkali s nakaženou osobou, která ale nemá vážné příznaky, by nemuseli do karantény a nikdo by nezjišťoval, jestli covid-19 mají, nebo ne. Důvodem má být mj. uvolnění kapacit pro hygieniky.

Krajská hygienická stanice v Praze totiž tvrdí, že již dosáhla své kapacity pro trasování a že až 30 % kontaktů pozitivně testovaných osob zůstává neidentifikovaných.

WHO však v reakci upozornila, že řešením není zastavit trasování, ale rychle navýšit kapacity a rozšířit služby.

„Testování, trasování kontaktů a izolace nemají žádnou jinou alternativu ve zvládání covid-19. Ani u nás, ani kdekoliv jinde,“ varovala česká pobočka WHO.

Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) by WHO měla mlčet.

„Ta WHO, která nedoporučila roušky a ani nevěděla, že je pandemie. Podle mě by měla mlčet,“ reagoval Babiš na Twitteru. (pel)