Loď britského streetartového umělce Banksyho, kterou zaplatil a namaloval pro záchranu migrantů, pomáhá ničit italský ostrov Lampedusa. Během víkendu na ostrov připlulo dalších asi 400 uprchlíků. (Ilustrační foto)

Loď britského streetartového umělce Banksyho, kterou zaplatil a namaloval pro záchranu migrantů, pomáhá ničit italský ostrov Lampedusa. Během víkendu na ostrov připlulo dalších asi 400 uprchlíků. Na středomořském ostrově je aktuálně asi 1 200 běženců, tamní uprchlické zařízení přitom pojme jen 95 lidí. Tamní starosta vyzval kvůli náporu přistěhovalců občany ke generální stávce. 

Během víkendu na ostrov připlulo dalších asi 400 migrantů.

Záchranná loď Banksyho za uplynulý týden nalodila okolo 220 migrantů. Protože je její kapacita ale o stovku menší, zůstala viset na moři. Posádku „Banksyho“ lodi tvoří evropští aktivisté, kteří mají dlouholeté zkušenosti se záchranou na moři.

V současné době se na Lampeduse nachází 1 200 migrantů, které úřady evidují. Kapacita tamního uprchlického zařízení je přitom pouhých 95 míst.

Zvyšující se počet uprchlíků vadí části místních obyvatel, kterých je na ostrově asi 6 500. Tamní úřady si na nápor běženců dlouhodobě stěžují.

Představitelé jihoitalských regionů nedávno vyzvali vládu k vyhlášení nouzového stavu na jihu Itálie a požadovali okamžité řešení.

Starosta italské Lampedusy Toto Martello tento týden navíc vyzval občany ke generální stávce.

„Lampedusa již nemůže tuto situaci zvládnout. Buď vláda přijme okamžitá rozhodnutí, nebo celý ostrov vstoupí do stávky,“ řekl starosta Martello. (pel)

Umělec Banksy zaplatil a namaloval loď pro záchranu migrantů ze Středozemního moře