Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek slavnostně pokřtí novou knihu o ženském byznysu Podnikatelka nebo Popelka. (Na snímku Jana Geršlová a Kateřina Harring)

Vedení Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek (ČMAPM) ve čtvrtek 3. září v Praze slavnostně pokřtí novou knihu o ženském byznysu. Knihu Podnikatelka nebo Popelka s příběhy mezinárodně proslavených podnikatelek napříč historií napsala Jana Geršlová, profesorka Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě. Publikaci vydalo nakladatelství Professional Publishing.

Dějiny podnikání znají řadu příkladů žen podnikatelek, které se staly průkopnicemi v řadě odvětví i přes množství tehdejších společenských předsudků či restrikcí.

Knížka Jany Geršlové přináší příběhy šestnácti odvážných žen, které se svými nápady a svou prací trvale zapsaly do dějin podnikání. Dozvíme se tak například příběh Marie Tussaud, Melitty Benz, Anny Sacher, Coco Chanel, Aenne Burdy, Helene Rubinstein, Elisabeth Arden a dalších.

„Společný jmenovatel v knize popsaných podnikatelek je ten, že známe jejich jména, ale neznáme jejich fascinující příběhy. Čerpala jsem z německé literatury, jelikož mým druhým oborem je germanistika, a dostala jsem se k pramenům, které jsme u nás vůbec neměli. Byl to i šok, mnoho autorů jsem sama vůbec neznala,“ uvedla Geršlová.

Na osudech jednotlivých podnikatelek je podle Geršlové vidět, že když žena něco chce, tak toho dosáhne.

„Líbí se mi citát Estée Lauder, že tam, kam se dostala, se nedostala proto, že chtěla, ale proto, že na tom pracovala. A tak to měly všechny, o kterých jsem psala, byť každá za trochu jiných okolností,“ dodává Geršlová.

Příběhy napsané svěžím a čtivým stylem nejsou podle Geršlové jen dokumentem, nýbrž mohly by být také inspirací a poučením pro každého, kdo vidí svou budoucnost v podnikání. O knížce hovořila také ve svém nedávném podcastu.

O ČMAPM

Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek byla založena v roce 1995. Sdružuje ženy, které pomáhají ostatním podnikatelkám a manažerkám uplatnit se v profesním životě a naučit se jej skloubit nejen s rodinným životem, ale i se svým osobním rozvojem. Další informace o asociaci lze nalézt na webových stránkách https://www.cmapm.cz/.