Zóny placeného stání v Praze se znovu rozšíří. Jejich zavedení od ledna 2021 plánují i Letňany. (Ilustrační foto)

Placené parkovací zóny se od ledna 2021 rozšíří i do pražských Letňan. Odsouhlasili to tamní zastupitelé. Radnice Prahy 18 tak chce prý ochránit občany, kterým parkovací místa často „kradou“ mimopražští řidiči. 

Informovaly o tom Novinky.cz.

O rozšíření zón placeného stání si žádají jednotlivé městské části samy. Každé takové rozšíření řidiči kritizují.

Nejen Praha 18 se dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst.

Letňany proto stejně jako některé jiné městské části přistoupily k tomu, že se od 4. ledna 2021 rozdělí na 3 sektory, ve kterých budou parkovací zóny platit.

Řidiči, kteří budou chtít parkovat kdekoliv v Letňanech, zaplatí ročně 1 200 korun. Pokud si však vyberou jen jeden sektor v okolí svého bydliště, zaplatí „jen“ 600 korun.

S problémem parkování obyvatel jiných městských částí na svém území se dlouhodobě potýká Praha 10, a to již od doby zavedení zón placeného stání v městských částech Praha 2 a Praha 3.

Současné vedení městské části tak požádalo magistrát o realizaci zón placeného stání i na jejím území.

V dalších městských částech, kde už byly zóny placeného stání zavedeny, uvažují o jejich rozšíření.

Pražský magistrát získal loni stejně jako předloni nejvíce peněz z parkovacích zón v Praze 1. Po odečtení nákladů to bylo asi 170,7 milionu korun, což je o zhruba 60 milionů meziročně více.

Zóny se v moderní podobě poprvé objevily v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila již v roce 1982. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a části Prahy 16. (pel)