Česko zatím z evropských dotací vyčerpalo asi 54 procent z peněz vyjednaných na roky 2014 až 2020.

Česká republika zatím z dotací Evropské unie využila 341 miliard. To je asi 54 procent z přidělených peněz na roky 2014 až 2020. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) je spokojená. Starostové obcí si však stěžují na přílišnou byrokracii při žádostech o dotace. 

Informovala o tom Česká televize.

Evropská komise dosud podle informací ČT dostala žádosti o proplacení za víc než 283 miliard korun, především za dopravní a regionální projekty. To představuje zhruba 46 procent celkového objemu.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) je na tom Česko dobře. Ke konci července úřady evidovaly přibližně 1 100 výzev za téměř 804 miliard.

„Na radě za účasti ministrů jsme zejména apelovali na to, abychom co nejvíce peněz, pokud možno všechny, měli zazávazkovány do konce roku, my jsme na tom ale relativně dobře, protože zazávazkováno už máme více než 555 miliard,“ uvedla Dostálová pro ČT.

Starostové obcí v Česku si však stěžují na administrativní zátěž, kterou musejí při žádostech o dotace řešit. Zjednodušit přístup k informacím jim má seznam dotačních titulů z jednotlivých resortů, který připravil Svaz měst a obcí.

Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 30. června 2020 zaplatila do rozpočtu EU 648,8 miliard korun a získala 1,51 bilionu korun. Celkem Česko dosud získalo z EU o 859,9 miliardy korun více, než do něj odvedlo. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.