Na třetině míst v Česku chybí připojení vysokorychlostním internetem. Na pokrytí uvolní ministerstvo průmyslu 1,5 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vysokorychlostní internet doposud nemá třetina obcí v České republice. Ministerstvo průmyslu a obchodu rozdělí na vybudování potřebné infrastruktury 1,5 miliardy korun. 

Informovala o tom Česká televize.

„Na rozdíl od těch předcházejících výzev, kdy se nepřihlásil téměř nikdo, tak v té poslední se nám podařilo vše otočit. V tuto chvíli máme připravenou další. Bude v září a bude na jednu a půl miliardy,“ uvedl šéf ministerstva Karel Havlíček (ANO).

Některé obce se ale nespoléhají na pomoc státu. Snaží se operátory přemluvit, že se jim investice vyplatí, a do míst přivést internet vlastní cestou, upozornila ČT.

První výzvu k čerpání dotací na budování vysokorychlostních internetových sítí vypsal resort na jaře roku 2017. Kvůli nevhodně nastaveným podmínkám se přihlásili jen tři zájemci o dotaci v celkovém objemu řádově desítek milionů korun.

Druhá výzva byla vypsáno v únoru 2019. MPO v ní obdrželo 40 žádostí o dotace v celkovém objemu 1,1 miliardy korun.

Další dvě dosud neuzavřené výzvy vypsalo ministerstvo letos. Jedna se týká vytvoření digitálních technických map krajů a další cílí na podporu budování infrastruktury vysokorychlostního internetu. Rozdělit má až 1,5 miliardy korun.

V ČR je stále víc než 7 tisíc takzvaných bílých míst, tedy sídelních oblastí bez vysokorychlostního internetu, což je jedna třetina všech obcí a jejich částí.

Letos v červnu přitom Nejvyšší kontrolní úřad upozornil, že stát na vysokorychlostní internet nevyplatil za pět let žádné dotace z připravených 14 miliard. Pokrytí v Česku tak rostlo jen díky investicím podnikatelů. (pel)

Stát měl 14 miliard dotací na vysokorychlostní internet. Za 5 let nedal ani korunu