Starosta italského ostrova Lampedusa pohrozil vládě vyhlášením generální stávky kvůli přílivu migrantů. (Ilustrační foto)

Starosta italské Lampedusy Toto Martello vyzval občany ke generální stávce kvůli náporu uprchlíků. V posledních týdnech je středomořský ostrov zaplaven tisícovkami migrantů, kteří připlouvají z Afriky a Tuniska. Představitelé jihoitalských regionů nedávno vyzvali vládu k vyhlášení nouzového stavu na jihu Itálie a požadovali okamžité řešení. 

„Lampedusa již nemůže tuto situaci zvládnout. Buď vláda přijme okamžitá rozhodnutí, nebo celý ostrov vstoupí do stávky,“ řekl starosta Martello.

Starosta Martello byl prý překvapený, že se rybářské lodi podařilo dorazit k ostrovu, aniž by si ji všimla pobřežní stráž nebo vojenská plavidla Evropské unie.

„Co ale dělají vojenské lodě? Vždyť nejsme ve válce, tak proč se nemohou nasadit na bezpečnostní zásahy na moři a přepravu migrantů?“ dodal.

Na Lampedusu připlulo o víkendu na rybářské lodi dalších 367 migrantů. V uprchlickém centru aktuálně přebývá 1 160 lidí, což je desetkrát více než kapacita zařízení. (pel)