Maďarská vláda a německá zbrojovka Rheinmetall AG se dohodly na založení společného podniku na výrobu bojových vozidel pěchoty Lynx v Maďarsku. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na vládní komuniké.

Maďarsko modernizuje svou výzbroj, aby plnilo závazky vůči NATO. Dohoda má hodnotu více než dvou miliard eur (asi 52 miliard korun), což představuje největší program modernizace maďarské obrany. Od partnerství s přední evropskou společností si slibuje obnovu maďarského obranného průmyslu.

Prakticky za totožnou sumu plánuje nakoupit 210 BVP české ministerstvo obrany, nákup se však už čtvrtý rok vleče. O zakázku se ucházejí firmy BAE Systems s obrněncem CV90, General Dynamics European Land Systems s vozidlem Ascod a právě Rheinmetall Landsysteme s KF31 neboli lynxem.

Maďarsko se již před delším časem zavázalo, že zvýší své vojenské výdaje, které stejně jako v mnoha dalších zemích NATO zdaleka nedosahují dvou procent hrubého domácího produktu. Velká část vybavení ozbrojených sil pochází ještě z komunismu.

Jde o druhý miliardový armádní projekt Maďarska v krátké době. Země 12. srpna podepsala prohlášení o záměru koupit rakety protivzdušné obrany od amerického výrobce zbraní Raytheon Technologies za přibližně miliardu dolarů (asi 22 miliard korun). Kontrakt má být uzavřen do konce září.