Volební revoluce v ČR: K urnám pojedou lidé v autě před volbami, k volbám půjdou v roušce. Urny budou obsluhovat vojáci. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Účast ve volbách z automobilu pro nakažené bude možná ještě před volbami. Urny k tomu budou obsluhovat vojáci. A v době voleb mohou lidé do volební místnosti výhradně v roušce. Tak budou vypadat volby v České republice. Ty nejbližší se konají už 2. a 3. října letošního roku. Parlament schválil speciální volební zákon, který umožňuje účastnit se voleb i lidem v karanténě, což dosud nebylo možné.

Zákon umožní lidem v nařízené karanténě hlasovat z auta na vyčleněných místech nebo si vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební urnou.

K „automobilové“ volbě budou vytvářeny takzvaná drive-in volební stanoviště, na kterých budou moci lidé v nařízené karanténě hlasovat pouze z automobilů. Stanoviště mají být k dispozici na 78 místech, po jednom v každém okrese.

Hlasovat zde bude možné ve středu 30. září v čase od 07.00 do 15.00. Tedy několik dní před oficiálním datem konání krajských voleb (a 1. kola voleb do Senátu).

Pokud by se v takovém případě na někoho nedostalo, komise by počkala na všechny čekající ve frontě. Stanoviště bude obsluhovat vždy trojice vojáků a odborný zapisovatel.

Speciální komise vyškrtne voliče z drive-in stanoviště ze stálého seznamu voličů, aby nemohl znovu volit v pátek či sobotu.

Voliči v karanténě, kteří nemohou automobilem dorazit, by se měli do čtvrtečního večera ohlásit na krajském úřadě. V oficiálních dnech voleb by se pak za nimi dostavila komise v ochranných prostředcích a s přenosnou urnou.

Výjezdy bude zajišťovat stejná jednotka jako drive-in stanoviště.

Možnost speciálního hlasování se bude podle předlohy týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem. Je jich aktuálně zhruba 5000.

Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Hlasy ze všech mimořádných způsobů se budou sčítat dohromady. V každém kraji k tomu bude zřízena speciální komise.

Specifikem nadcházejících voleb bude povinnost mít ve volební místnosti nasazenou roušku na ochranu před koronavirovou nákazou. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ROUŠEK ČTĚTE ZDE:

Roušky budou nakonec povinné i v restauracích, nařídilo ministerstvo zdravotnictví