Český průmysl v červnu zpomalil propad na 11,9 procenta, uvedl ČSÚ. (Ilustrační foto)

Pokles průmyslu v Česku zpomalil. Průmyslová produkce v červnu 2020 po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 11,9 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 13,4 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 3,4 procenta.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Situace v průmyslu se v průběhu června začala pomalu stabilizovat. Průmyslovou produkci ve srovnání s květnem povzbudila obnova výroby aut, což pomohlo i výrobcům dílů pro automobilový průmysl. V řadě průmyslových podniků se výroba postupně začala vracet na úroveň před vypuknutím pandemie,“ uvedl šéf odboru statistiky zemědělství, průmyslu a stavebnictví ČSÚ Radek Matějka.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů v červnu byla meziročně nižší o 14,3 procenta. Produkce strojů a zařízení byla oproti loňskému červnu nižší o 22,6 procenta.
Dařilo se i výrobcům farmaceutických výrobků, kteří zaznamenali růst o 17,7 procenta.

Hodnota nových zakázek ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 3,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 0,1 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 10,3 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 5,8 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 3 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 9,6 procenta. (pel)