Rusko oznámilo vítězství v závodě o vakcínu proti koronaviru. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Rusko oznámilo vítězství v závodě o vakcínu proti koronaviru. Očkovat obyvatele chce začít již letos v říjnu. Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško informoval, že Rusko již má k dispozici vakcínu proti novému typu koronaviru SARS-CoV-2. S tím, že přednost při očkování budou mít například zdravotníci a učitelé.

Moskevské státní výzkumné zařízení údajně dokončilo klinická hodnocení vakcíny a pracuje na jejím zaregistrování.

„Širší očkování plánujeme na říjen,“ oznámil Muraško. Jako první mají být očkovány rizikové skupiny.

První ruská vakcína by údajně měla být schválena k užití již v průběhu srpna.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že jako dobrovolníci pro testování posloužili ruští vojáci.

Vývojem vakcíny proto koronaviru se v Rusku zabývá 17 vědeckých pracovišť. Z 26 typů očkovacích látek se bezpečnost prokázala u čtyř z nich.

Kirill Dmitriev, šéf ruského státního investičního fondu RDIF, přirovnal začátek očkování k vypuštění družice Sputnik 1 v říjnu 1957.

„Američané byli překvapeni, když slyšeli pípání Sputniku. Nyní nastane stejná situace. Rusko bude první,“ podotkl Dmitriev.

Česká republika by mohla mít k dispozici vakcínu proti koronaviru v polovině roku 2021. Informoval o tom epidemiolog Roman Prymula, který je od června 2020 vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Evropská komise nedávno oznámila, že „zajistila pro členské státy 300 milionů dávek vyvíjené vakcíny proti covidu“. Komise se na tom dohodla s francouzskou farmaceutickou skupinou Sanofi.

Každý z členských států EU bude mít možnost vakcíny zakoupit v případě, že klinické zkoušky prokážou účinnost a bezpečnost očkovací látky, uvedla komise. Není však zatím jasné, kdy inkriminovaná vakcína od Evropské komise bude k dispozici pro očkování. (sfr)