Migranti z Afriky zaplavili italský ostrov Lampedusa. (ilustrační foto: archiv)

Migranti z Afriky zaplavili italský ostrov Lampedusa. Za poslední 3 dny na ostrov připlulo zhruba tisíc migrantů a to převážně z afrického Tuniska. Tamní středisko pro uprchlíky má přitom kapacitu pro pouhých 95 osob. Již před pár dny představitelé jihoitalských regionů vyzvali vládu své země k vyhlášení nouzového stavu na jihu Itálie.

Ostrov Lampedusa spadá pod sicilské úřady. Ty nyní musely nařídit převoz 200 Tunisanů z Lampedusy do přístavu Porto Empedocle na Sicílii. V uprchlickém táboře na ostrově Lampedusa zůstane 760 migrantů.

Italská vláda se snaží situaci řešit – ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová by měla příští týden jednat přímo v Tunisku o zrychlení procedury vracení odmítnutých žadatelů o azyl do země původu.

Šéf opoziční strany Liga Matteo Salvini, který byl v předchozí vládě ministrem vnitra, navštívil Lampedusu ve čtvrtek. Následně velmi tvrdě kritizoval italskou vládu za to, že na ostrově panuje chaos.

„Italská vláda je komplicem v pašování lidí. Tady nejde o uprchlíky, ale o mladé, zdravé migranty, kteří přicházejí z Turecka,“ uvedl Salvini.

Podle Salviniho od začátku letošního roku připlulo do Itálie podle údajů ministerstva vnitra už 11 334 lidí. Loni za stejné období to bylo jen 3508 migrantů.

Salvini jako ministr vnitra zavíral přístavy humanitárním lodím s migranty mimo jiné s tím, že napomáhají pašování lidí do EU.

Italská pobřežní stráž však i letos zadržela několik humanitárních lodí v italských přístavech a nedovolila jim vyplout se zdůvodněním, že mají „technické či sanitární nedostatky“. Ve středu takto zadržela v sicilském přístavu Porto Empedocle plavidlo Ocean Viking, které zachraňuje běžence ze Středozemního moře.

Jih Itálie se bouří

Lídři jihoitalských regionů Sicílie a Kalábrie vyzvali před necelým týdnem vládu, aby urychleně řešila situaci s migranty, kteří připlouvají z Afriky do těchto oblastí. V prvním pololetí se oproti loňsku počet migrantů, kteří dorazili do Itálie přes Středozemní moře, více než zdvojnásobil.

Představitelé italského „jihu“ tvrdí, že potřebují okamžité řešení. Poukazují na narůstající problém sanitární, sociální i ekonomický.

Předseda sicilské regionální vlády Sebastiano Musumeci vyzval italskou vládu k vyhlášení nouzového stavu v jižních oblastech.

Jihoitalské regiony uvedly, že jejich zařízení pro migranty jsou přeplněná. Obavy mají i z protestů proti ubytování běženců s nákazou covid-19.

Lampedusa, která patří k Sicílii, leží asi 100 kilometrů od afrického pobřeží. Ostrov má asi sedm tisíc obyvatel. (sfr)