Holding Agrofert získal loni na dotacích téměř 2 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Koncern Agrofert získal v roce 2019 celkem 1,97 miliardy korun na dotacích. Na provozních dotacích podnik získal téměř 1,62 miliardy korun, na investičních potom 354,38 tisíc korun. Holding navíc loni ztrojnásobil zisk na 4,48 miliardy korun. 

Uvádí to výroční zpráva společnosti, kterou umístila do Sbírky listin.

Konsolidované tržby loni rostly o 4,54 miliardy na 162 miliard korun.

Česká vláda se chystá kvůli pozastaveným dotacím holdingu Agrofert znovu podat žalobu na Evropskou komisi. Brusel totiž vzhledem k auditu kvůli možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) dál blokuje peníze na jeden projekt v objemu 1,6 milionu korun.

Kabinet původní žalobu na Brusel kvůli zablokování peněz stáhl, Komise totiž už své rozhodnutí zrušila.

Protože ale Brusel zároveň vydal nové rozhodnutí pozastavující platbu k jednomu projektu, ministerstvo zemědělství navrhovalo, aby vláda podala novou žalobu reagující na aktuální stanovisko Evropské komise.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Loni v listopadu poslala Evropská komise do Česka jinou auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

I v tomto případě předseda vlády odmítá, že by byl ve střetu zájmů. (pel)