Ve vozech automobilek Fiat a Iveco našli Němci zařízení pro manipulaci s emisemi.

Na obzoru je další emisní skandál. V Německu se v naftových motorech různých modelů vozů Fiat, Alfa Romeo, Jeep a Iveco údajně měla najít zařízení, která manipulují s emisemi a obchází tak povinné testy.

Prokurátoři ve Frankfurtu nad Mohanem v koordinaci s evropskou agenturou pro mezinárodní justiční spolupráci Eurojust nechali prohledat komerční budovy společnosti Fiat Chrysler Automobiles (FCA) v Německu, Itálii a Švýcarsku.

Prokurátoři tvrdí, že v Německu je postiženo více než 200 tisíc vozidel.

Zmíněný software se měl objevit v motorech Multijet o obsahu 1,3 a 1,6 litru, které se používají ve vozech značky Alfa Romeo, Jeep i Fiat, a dále v dieselových motorech, kterými jsou vybaveny užitkové vozy značek Iveco a Fiat.

Vozidla s těmito motory sice splňují emisní testy, ale při jízdě na silnici software škodlivé látky automaticky zvýší.

Mluvčí FCA uvedl, že vyšetřovatelé navštívili řadu kanceláří společnosti v Evropě. Automobilka podle něj plně spolupracuje s úřady.

Fiat, Jeep a Alfa Romeo patří do italsko-americké skupiny Fiat Chrysler Automobiles.

Iveco se sice vyrábí ve Vysokém Mýtě, majetkově ji ale ovládá mezinárodní skupina CNH Industrial.

Nejde přitom o první aféru s podvodnými emisemi.

Koncern Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí.

Při jízdě auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Kauza se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Někteří manažeři automobilového koncernu Volkswagen se podílením na emisním skandálu způsobili škody ve výši 78 miliard eur (2 biliony korun). (pel)