Stát kvůli koronaviru vybral v 1. pololetí roku 2020 na daních celkem o 65,2 miliardy Kč méně než za stejné období  předchozího roku.

Stát kvůli koronaviru vybral v 1. pololetí roku 2020 na daních celkem o 65,2 miliardy Kč méně než za stejné období předchozího roku. Celkové daňové příjmy České republiky bez pojistného na sociální zabezpečení v prvním pololetí letošního roku klesly meziročně o 12,6 procenta na 454,2 miliardy korun. Vyplynulo to z informace Ministerstva financí o plnění státního rozpočtu ČR za leden až červen 2020.

Úřad uvedl, že příjmy rozpočtu byly „výrazně ovlivněny propadem ekonomiky doprovázené poklesem zaměstnanosti, nižší dynamikou objemu mezd a platů a diskrečními opatřeními na příjmové straně“.

Celkové příjmy meziročně poklesly o 5,9 % (44,2 mld. Kč), z čehož nejvýrazněji poklesly daňové příjmy bez pojistného o 12,9 % (47,6 mld. Kč).


Zdroj: Ministerstvo financí ČR


Inkaso vylepšovaly příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů s nárůstem o 17,2 % (10,3 mld. Kč), podotkl resort financí.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát v 1. pololetí letošního roku vybral 188 miliard korun, což je meziročně o 12,2 miliardy korun méně.

Na dani z příjmu právnických osob vybral zhruba o 24,7 miliardy méně, celkem 74,4 miliardy korun.

Příjem rozpočtu z inkasa daní z příjmů právnických osob se i v průběhu měsíce června propadal a meziročně klesl o čtvrtinu.

Důvodem je podle resortu financí především posun lhůty pro podání přiznání k dani z příjmů právnických osob za rok 2019 a možnost jejího zaplacení až 18. srpna, které zajišťuje hotovost firem během recese.

Jako další důvod ministerstvo uvedlo prominutí červnové zálohy na daň z příjmů právnických osob (tj. druhá záloha u kvartálních plátců a první záloha v případě pololetních plátců se nehradila).

Z aktuálního vývoje inkasa daně z příjmů právnických osob vyplývá, že ačkoliv byly prominuty předpisy záloh ve výši cca 39 mld. Kč, část záloh byla přesto uhrazena.

Výpadek na červnovém inkasu z důvodu plošného prominutí zálohy prozatím úřad odhaduje na cca 20 mld. Kč. Tato skutečnost vypovídá o reálné potřebě ekonomiky.

Státní rozpočet získal v prvním pololetí roku 2020 na daňových příjmech bez pojistného na sociální zabezpečení 321,5 miliardy korun, tedy o 47,6 miliardy meziročně méně.

Schodek rozpočtu ke konci června činil 195,2 miliardy korun.


Zdroj: Ministerstvo financí ČR


Poslanecká sněmovna kvůli dopadům koronavirové pandemie, respektive v důsledku restriktivních opatření státu schválila trojí novelizaci státního rozpočtu na rok 2020. Rozhodla tak především o zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 500 miliard korun z původně plánovaných 40 miliard korun. (sfr)

Více informací o PLNĚNÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU ve zprávě MF ČR zde.