Firma z Babišova Agrofertu bude státu dodávat sušené mléko do hmotných rezerv. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Firma z Babišova Agrofertu bude státu dodávat sušené mléko do hmotných rezerv. Oproti očekávání, kdy mlékárny kvůli pandemii navýšily produkci sušeného mléka, se do státních tendrů příliš nehrnou. Podle Správy státních hmotných rezerv se nikdo nepřihlásil do dvou třetin tendrů na dodání a obměnu skoro 4000 tun sušeného mléka. V dokončených soutěžích vyhrály Mlékárna Hlinsko z koncernu Agrofert a Moravia Lacto.

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dlouhodobě nesplňuje povinnost mít požadovanou zásobu jídla na tři dny. Má ho pouze na 1,3 dne, protože stát správě nedává na tyto nákupy dost peněz.

Předseda SSHR Pavel Švagr proto nyní uvítal navýšení potravinových zásob v podobě sušeného mléka. “Jeho nákup sice tento deficit zcela nevyřeší, ale plnění plánu jsme díky tomu zase o něco blíž,” uvedl.

Hlinecká mlékárna tak dodá státu 300 tun plnotučného sušeného mléka za 26,35 milionu korun na 150 tun sušeného odtučněného mléka za 11,67 milionu korun. Od Moravia Lacto stát koupí 300 tun sušeného odtučněného mléka za 21,57 milionu korun.

Mlékárna Hlinsko se do tendru přihlásila opakovaně poté, co jí skončil tendr na dodávku z předchozího období. “Pro naši společnost se nejedná o významný objem produkce, na druhou stranu nemáme dostatečnou kapacitu pro navyšování skladovaného objemu s ohledem na nutnost pravidelného obnovování uskladněné zásoby pro SSHR,” řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Tendry byly vypsány poté, co se kvůli pandemii zhoršil v Evropě odbyt mléka. Vypadly zejména dodávky do gastronomie, a mlékárny tak část produkce přesunuly do sušeného mléka k dlouhodobějšímu skladování.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala přitom hrozilo, že dojde k výraznému poklesu ceny této komodity. “Proto se do tendru SSHR určitě hlavní mlékárny, které momentální nadstandardní zásoby sušeného mléka mají, přihlásí,” sliboval si tehdy.

Zakázky, do kterých se nikdo nepřihlásil, vypíše stát podle Švagra znovu.