Ministerstvo zdravotnictví změnilo strategii u pacientů s opakovaně pozitivním testem. Nově budou moci po dvou týdnech ukončit karanténu, nesmějí však mít příznaky. V Česku se nyní počet nakažených drží již třetí den nad stovkou, v lokálním ohnisku na Kutnohorsku byla obnovena povinnost nosit roušky.

Ministerstvo změnilo algoritmus testování na základě doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Podle nových poznatků totiž mohou být pacienti s opakovaně prokazovanou pozitivitou sice laboratorně pozitivní, ale jde o takzvaný mrtvý virus. “Pacient není infekční pro své okolí a nemusí být izolován po celou dobu, kdy je pozitivní,“ uvedl profesor epidemiologie a člen Klinické skupiny při ministerstvu Roman Chlíbek.

Podle něj ukazují dostupná data na to, že virus je na sliznicích u většiny pacientů životaschopný po dobu osmi až deseti dnů.

Podmínkou nového opatření, které po dvou týdnech ukončuje karanténu bez dalšího testování, je absence klinických příznaků nemoci covid-19 aspoň po dobu čtyř dnů. Za těchto podmínek se karanténa ukončuje bez testu.

„Toto opatření má vést k tomu, aby nebyli lidé zbytečně vystavovaní opakovaným testům. Rekordmanka je paní, která byla pozitivní osmnáctkrát,“ uvedl pro server iDNES.cz epidemiolog Rastislav Maďar.

Podle současných poznatků bylo vyloučené, aby byla infekční. Přesto musela kvůli nastaveným pravidlům zůstat v izolaci.

Lékaři změnili algoritmy také u testování významných kontaktů nakažených. „Je nařízena karanténa a doporučeno provedení testu v rozmezí od prvního do pátého dne od kontaktu s nemocným,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Při pozitivním testu se postupuje podle popsaných nových pravidel. V případě negativního testu karanténu ukončuje až další negativní test po čtrnácti dnech.

Česko se mezitím potýká s nárůstem nakažených. Již třetí den se počet nových případů drží nad stovkou. Za čtvrtek jich přibylo 105.

Ve většině okresů v Česku se přitom nově nakažení neobjevují. Ohniska nemoci zůstávají v Moravskoslezském kraji a na Kutnohorsku.

Právě na Kutnohorsku však v pátek hygienici přistoupili k radikálnímu kroku a nařídili opět nosit roušky ve vnitřních prostorách budov včetně pracovišť. Současně byly omezeny hromadné akce.

Přímo v Kutné Hoře musí lidé z rozhodnutí města nosit roušky i v městské autobusové dopravě. Opatření vstoupí v platnost z pátku na sobotu.

Fakt, že pandemie zdaleka není na ústupu, dokazuje i denní rekord nakažených v USA. Do čtvrtečního večera tam podle Univerzity Johnse Hopkinse přibylo za 24 hodin 65 500 nových případů.

Rekordní počty nakažených oznámilo také Mexiko, JAR nebo Indie. Podle Světové zdravotnické organizace je aktuálním ohniskem pandemie Latinská Amerika.

(anv)