Německo jako předsednická země EU chce přesvědčit členské státy k přebírání zachráněných běženců. (Ilustrační foto)

Německo jako nová předsednická země EU chce přesvědčit členské státy Unie k přebírání běženců zachráněných ve Středozemním moři. Naznačil to německý ministr vnitra Horst Seehofer, který během videokonference zjišťoval od resortních kolegů zemí EU,  za jakých podmínek by se jejich země mohly zapojit do systému přerozdělování zachráněných uprchlíků.

Důvodem Seehoferovy aktivity je očekávání nárůstu provozu na migračních trasách do Evropy během letní sezóny.

Řada členských států, jako je například ČR, přijímání migrantů z jihoevropských zemí odmítá s odůvodněním, že povinné kvóty by mohly motivovat pašeráky lidí k větší aktivitě.

Nový systém přerozdělování běženců do členských zemí EU má vycházet z loňské dohody o přebírání migrantů zachráněných ve Středozemí, k níž se vedle iniciátorů z Německa, Francie, Itálie a Malty připojilo několik dalších západoevropských zemí.

Německo naléhá, aby se do tohoto mechanismu zapojily další unijní státy, bez jejichž účasti nebude podle iniciátorů návrhu solidární systém fungovat.

V současné době se běžně stává, že záchranářské lodě s migranty vylovenými ze Středozemního moře, musí dlouho čekat u pobřeží Itálie či Malty, než některé další členské země EU přislíbí, že běžence převezmou.

Zhruba desítka států EU podle německého ministra vnitra souhlasí s návrhem na přebírání migrantů. Další země prý nabízejí „jiné formy solidarity“.

Podle Seehofera se všechny země shodují, že už nadále nelze spoléhat na nahodilá řešení každého jednotlivého případu.

Německo chce během svého půlročního předsednictví dovést členské země EU k dohodě na reformě azylové a migrační politiky evropského společenství. Návrh reformy plánovala Evropská komise předložit již na jaře. Kvůli koronavirové pandemii má návrh zpoždění.

Podle nejnovějších informací by členské země měly návrh reformy dostat v září letošního roku.

Ministři vnitra podle Seehofera nyní dali najevo podporu posílení spolupráce s bezpečnostními orgány zemí severní a subsaharské Afriky či vyšší finanční podporou pro unijní mise v Africe.

Německo prosazuje kontroly a vracení migrantů už na vnějších hranicích EU. to by podle Seehofera mělo umožnit výrazně snížit počet migrantů, jež by si mezi sebe členské země rozdělovaly. (sfr)