Nezaměstnanost v ČR neroste, i když se země už téměř 4 měsíce potýká s negativními ekonomickými důsledky koronavirové epidemie. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v ČR neroste, i když se země už 4 měsíce potýká s negativními ekonomickými důsledky koronavirové epidemie. V červnu dosáhla v Česku nezaměstnanost 3,7 procenta. Oproti květnu se zvýšila jen o 0,1 procentního bodu. Úřady práce v ČR evidovaly v červnu celkem 269 637 nezaměstnaných.

Informovala o tom ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Současně v červnu přibylo volných míst, i když jen asi o 4 tisíce na celkových 334 904.

Nejčastěji přicházejí lidé do evidence z oblasti služeb, jako jsou pohostinství, hotelnictví, doprava či cestovní ruch, doplnila ministryně. Stále se o práci hlásí i ti, kteří přišli o práci v těchto sektorech v Rakousku, Itálii, Německu nebo ve Švýcarsku.

Maláčová před pár dny uvedla, že její ministerstvo připravuje soubor opatření pro případný nárůst nezaměstnanosti. Patřit do něj má posílení digitalizace úřadů práce, regulace fungování agentur práce či zvýšení částek pro lidi, kteří přijdou kvůli koronavirové krizi o práci.

Její resort před časem naznačil, že očekává případné zvýšení nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Nezaměstnanost by tak dosahovala více než osmi procent.

V únoru letošního roku, tedy ještě před vypuknutím epidemie byla nezaměstnanost v ČR na třech procentech.

Maláčová už dříve řekla, že při skokovém růstu nezaměstnanosti by navrhla zvýšení podpor v nezaměstnanosti. V posledních týdnech také mluvila o prémii pro lidi, kteří by si aktivně hledali nové uplatnění.

V červnu se přihlásilo 38 tisíc nezaměstnaných

Oproti květnu evidovaly úřady práce v červnu zhruba o 3500 nezaměstnaných více. Nově se v červnu přihlásilo 38 504 lidí, tedy o 119 víc než v květnu. Volných míst v evidenci úřadů práce bylo na konci června 334 904.

Největší zájem na trhu práce je o méně kvalifikované pracovní pozice: o dělníky, uklízeče, řidiče nákladních automobilů, kuchaře a zedníky. U tří ze čtyř volných míst se poptává základní vzdělání a finanční ohodnocení je téměř na úrovni minimální mzdy, informovala dále Maláčová.

Na podporách v nezaměstnanosti vyplatily úřady v červnu zhruba miliardu korun. Průměrná částka činila 8742 korun.

Podle Maláčové i vicepremiéra a šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka stojí za dosavadním nízkým růstem nezaměstnanosti příspěvky na náhrady výdělků z kurzarbeitového programu Antivirus.

Dosud z něj stát vyplatil 14 miliard korun téměř 57 tisícům firem. Hamáček označil Antivirus za nejúspěšnější a nejefektivnější vládní program na pomoc ekonomice.

Ministerstvo práce připravuje pravidla dlouhodobého kurzarbeitu. Návrh by měl být součástí balíčku na podporu zaměstnanosti, který by Maláčová měla předložit v srpnu.

Červnový počet uchazečů o zaměstnání – 269 637 je nejvyšší od února 2018, kdy bylo bez práce 280 899 lidí.

V mezinárodním srovnání mělo Česko podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za květen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii. (sfr)