Automobilky v Česku čekají v letošním roce pokles tržeb o 215 miliard korun.

Automobilky a výrobci dílů v Česku letos čekají propad tržeb o 215 miliard z loňských 1,124 bilionu korun. Výroba pak klesne o 20 procent. Sdružení automobilového průmyslu odhaduje, že z důvodu vzniklé krize české automobilky v letošním roce nevyrobí až 300 tisíc vozidel. Žádají proto přijetí souboru opatření na podporu ekonomické stability, ochranu pracovních míst a další rozvoj odvětví.

Sdružení o tom informovalo v tiskové zprávě.

„I přes postupné ochlazování trhu posunul rok 2019 výsledky českého autoprůmyslu na nová maxima, když celkové tržby znovu vzrostly a čtvrtý rok po sobě překonaly hranici 1 bilionu korun,“ zhodnotil pozitivně uplynulý rok Bohdan Wojnar, prezident Sdružení automobilového průmyslu.

„Nyní ale máme zcela jiné starosti. Pandemie koronaviru způsobila pokles tržeb firem v autoprůmyslu až ve výši 150 miliard Kč, přičemž tato ztráta se bude dále prohlubovat. Pro letošní rok odhadujeme propad výroby vozidel okolo 20 procent,” dodal.

Výkonnost celého sektoru bude podle něj výrazně ovlivněna nejen vývojem na zahraničních trzích, ale také případnou podporou české vlády.

„Přijetí opatření k restartu odvětví ze strany vlády tak bude mít významný pozitivní multiplikační efekt na vývoj celého hospodářství,“ vysvětlil Wojnar.

Odvětví podle Sdružení automobilového průmyslu nyní potřebuje především podporu ekonomické stability v podobě výraznější a efektivnější pomoci s likviditou, a podporou zaměstnanosti. (pel)