V pětiletém sporu o nákup balistických vest uzavřelo ministerstvo obrany smír s Českou zbrojovkou, skončily tak i soudní tahanice. Podle dokumentu, který ministerstvo zveřejnilo v registru smluv, se obě strany dohodly na ukončení kupní smlouvy, aniž byla splněna.

Zbrojovka se zavázala, že nebude požadovat náhradu škody a ušlého zisku, ministerstvo se omluvilo za své výroky o neschopnosti firmy. Podle Petra Sýkory z tiskového oddělení ministerstva je soudní pře uzavřena. „Obraně ani České zbrojovce z dohody neplynou žádné povinnosti“, řekl.

Česká zbrojovka vyhrála v roce 2015 tendr na dodávku 2291 neprůstřelných vest pro armádu za 68 milionů korun. Ministerstvo však s odvoláním na svůj úřad pro kontrolu jakosti začalo tvrdit, že maskovací potisk látky na výrobu vest neodpovídá normám a žádalo vysokou pokutu. Česká zbrojovka naopak kritizovala postup úředníků.

Ministerstvo nakonec od smlouvy odstoupilo a záležitost skončila u soudu, který na konci loňského roku rozhodl ve prospěch České zbrojovky a odstoupení od smlouvy zrušil. Ministerstvo ale mezitím nakoupilo balistické vesty u jiných dodavatelů.

V nyní uzavřené smlouvě se obě strany dohodly, že na plnění pět let staré dohody nebudou trvat. Česká zbrojovka se zároveň zavázala, že po ministerstvu nebude chtít žádnou náhradu škody a ušlého zisku. Úřad naopak slíbil vzít zpět odvolání proti prosincovému rozsudku soudu a České zbrojovce se omluvil.

„Česká republika – Ministerstvo obrany se tímto omlouvá České zbrojovce a.s. za veřejná prohlášení o její neschopnosti vyrábět vesty ochranné modulární a plnit tak kupní smlouvu. Česká zbrojovka a.s. tuto omluvu přijímá,“ uvádí aktuální smlouva.

Podle Sýkory to znamená, že obě strany nebudou ve sporu pokračovat. „Pro žádnou ze stran neplynou žádné další povinnosti nebo nároky. Soudní řešení sporu se tak neuskuteční,“ dodal.

Česká zbrojovka je pro českou armádu významný dodavatel ručních zbraní. V dubnu ministerstvo uzavřelo s firmou rámcovou smlouvu na nákup až 39 tisíc ručních zbraní za až 2,35 miliardy korun. Společnost armádě dodá útočné pušky Bren 2, pistole CZ P-10 nebo podvěsné granátomety.