Společně se zeměmi Visegrádské skupiny (V4) není možné připravovat a uzavírat velké armádní zakázky, státy by se na tom nedohodly, řekl v ČT24 ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Připomněl, že se se svými protějšky z Maďarska, Polska a Slovenska domluvil na společném nákupu malorážní munice. „Obrovské projekty jsou ale utopie,“ míní.

Metnar zároveň vyzdvihl, že premiér Andrej Babiš (ANO) na bezpečnostní konferenci na Pražském hradě slíbil masivní investice do českých ozbrojených sil.

„Navzdory pandemii nebude vláda šetřit na bezpečnosti a armádě, kterou si nevyzbrojujeme jen kvůli NATO, ale hlavně kvůli obraně naší země,“ prohlásil Babiš.

„V tomto volebním období naše výdaje na obranu určitě dosáhnou 1,4 procenta HDP,“ dodal. Pokud nebudou předčasné volby, mandát současného kabinetu skončí příští rok na podzim.

Premiér zmínil nákup amerických vrtulníků, francouzských děl či izraelských radarů. Česko je podle něj na cestě, aby splnilo závazek vůči NATO dávat na obranu dvě procenta svého HDP.

V loňském roce, kdy vláda ANO a ČSSD nemusela řešit žádnou krizi, přitom výdaje ČR na obranu činily jen 1,2 procenta HDP, předloni 1,13. Kvůli koronaviru už ministryně financí Alena Schillerová (ANO) rezortu sebrala necelé tři miliardy korun.

Metnar míní, že o vyzbrojování je nutné nejen mluvit, ale hlavně ho realizovat. Jeho rezort má však s přípravou a uzavíráním kontraktů dlouhodobě problémy. Exministr Martin Stropnický je odkládal a za Karly Šlechtové (oba ANO) některé akvizice navíc začala prověřovat vojenská policie.

Metnar už podepsal nákup 12 vrtulníků z USA za 14,6 miliardy korun bez DPH. K výraznějšímu posunu v projektu nových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard však stále nedošlo.

Babiš ujistil, že stát nakoupí nejen BVP, ale i děla, radary, protiletadlové komplety, bojová nebo drony. Podle Metnara by mohla mít armáda tuto techniku k dispozici zhruba v roce 2026, stát by mohla až 75 miliard korun.

Ministr připomněl, že se s premiérem dohodl na rozdělení plateb právě za nová BVP i další techniku až do roku 2027 tak, aby bylo možné zakázky financovat z rozpočtu rezortu.

Prezident Miloš Zeman na konferenci řekl, že u armádních investic dlouhodobě prosazuje zapojení českého průmyslu. Ani on nechce vojsku škrtat peníze. „Zejména v nynější době zvýšení výdajů státního rozpočtu a propadu jeho příjmů tomuto pokušení nesmíme podlehnout,“ uvedl. Armáda se podle něj musí připravovat ne na minulé, ale na budoucí konflikty.